szinkron

2020.06.08. 17:30

Hollywoodi sztori: így fedezte fel Reviczky Gábor hangját Clint Eastwood

A népszerű tatabányai származású színész, Reviczky Gábor Belmondóról, Eastwoodról és Pacinóról is mesélt.

Kemma.hu

A népszerű tatabányai származású színész, Reviczky Gábor Belmondóról, Eastwoodról és Pacinóról is mesélt.

Forrás: Imdb/MTI

A tatabányai származású Reviczky Gábor a koronavírus-járvány elmúlt két hónapját Ráckevén töltötte, de ahogy arról a Borsnak beszámolt, már szaporodnak a filmes teendői is.

– Újra filmet forgatok, a Templomos Simont, A mi kis falunk mellett az Erdei utakont, a Reviczkyvel az erdőbent, a hungarikumokról szóló sorozatot, és egy horgászos is indul. Most beszéltem le egy szinkront. Ugyan a járvány idejére nem tiltották le, de a szakszervezet leállította. Most ezt az utolsó Clint Eastwood-filmet kell bepótolni – részletezte.

Clint Eastwoodról a népszerű magyar színész elárulta: általában ő szinkronizálja, mert annak idején Az elefántvadászra maga a hollywoodi sztár választott ki.

– Az amerikai szokások szerint ugyan a hangmérnökök olyasvalakit keresnek, akinek a hangja a legjobban hasonlít a színészéhez, de ez baromság! Belmondónak hallotta az eredeti hangját? Ha nem Sztankay szinkronizálja, soha nem szeretik meg itthon. Semmi kis hangja van, nem csoda, hogy eltanácsolták a színészettől. Jean Cocteau rendező mondta egyedül, hogy maradjon a pályán. Ha azt is a hangmérnök dönti el az amerikai rendszer szerint, akkor nem is tudom, ki kaphatta volna, olyan magas hangú – idézte fel, majd elmesélte, hogyan is választotta ki anno Eastwood.

A világsztár akkor épp olyan stúdióval forgatta Az elefántvadászt, amelyik kért hangmintát. Már ki volt írva a magyarországi filmbemutató, de nem jött válasz. Megsürgették őket, mire kiderült, hogy a hangmérnök szabadságon van két hétig. Kérték, hogy döntsenek, mert itt a premier.

– Odaadták Eastwoodnak, akinek szintén elég magas hangja van, és ő engem választott. Ez volt az első filmje, aminek producere, rendezője és főszereplője is volt. Ő döntött, méghozzá abból a megfontolásból, hogy neki jobban áll az én hangom, mint a sajátja – részletezte Reviczky, aki szerint Eastwood egyre mélyebben beszél. A Millió dolláros bébiben már mélyebb, a Gran Torinóban pedig jóval.

Reviczky Gábor szerint egyébként az ideális westernhős skatulyájából úgy tudott kiszabadulni Eastwood, hogy íratott magának forgatókönyveket, elkezdett rendezni, és eljátszotta a főszerepet is. Akkor kiderült, hogy drámai színésznek is kiváló. Ha ezt nem teszi meg, még mindig cowboy lenne.

A szinkronizálással kapcsolatban a népszerű magyar színész azt is elárulta, hogy figyelni kell, hogy Morgan Freemant ő szinkronizálta először a Robin Hoodban, míg a Dr. Halál című filmjben Al Pacinóval tökéletesen megegyezik a hangjuk. Agyondohányzott, túlvilági orgánuma van.

– A Dick Tracyben viszont úgy beszél, hogy attól még én is ájulásig szédültem. Minden nagy színészt szeretek, de a legszínészebb színész, aki akár a legyet eljátssza, vagy a falevelet, az Jack Nicholson. Például a Lesz ez még így se! című filmben úgy szabadjára engedte a rendező, hogy utána nem tudta megvágni a filmet. Nyolc hónapig dolgozott rajta, mert Nicholson mindent eljátszott – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában