színház

2020.03.23. 20:00

Csuja Imre unokáiról, szerepeiről és borászkodásról mesélt

Tíz éves fennállását ünnepelte március elején, a vészhelyzet kihirdetése előtt a RÉV – A Magyar Kultúra Házában az Ahogy esik, úgy puffan című improvizációs műsor csapata. Az este sztárvendége Csuja Imre színművész volt.

Körtvélyfáy Dina

Budapest, 2019. április 10. Csuja Imre Szatyin szerepében Makszim Gorkij A mélyben (Éjjeli menedékhely) címû színdarabjának próbáján az Örkény Színházban 2019. április 10-én. A darabot április 13-án mutatják be Ascher Tamás rendezésében. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

– Hányadszorra szerepelt az Ahogy esik, úgy puffanban?

– Azt mondták, ötödszörre vagyok itt, de én nem tudtam, hogy ennyiszer jöttem már. Olasz István kollégámmal, a mai este szervezőjével játszottam már az észak-komáromi Jókai Színházban réges-régen, a Macskabajban. Ebből az ismeretségből jött az ötlet, vegyek részt ebben a műsorban. Szívesen jöttem. Zsűriztem már felvidéki gyerekeket is itt, jó volt látni, milyen értelmesek, és hogyan állnak hozzá egy-egy vershez.

– Ebben a műsorban az improvizációé a főszerep. Milyen kihívásokat tartogat ez egy színész számára?

– Nem lehet rá felkészülni, ilyenkor mindig izgulok. A többi színpadi fellépésem előtt is, de az egy egészséges drukk, a játék izgalma. Öklendezésig azért már nincs lámpalázam. Ennek a műsornak az a titka, hogy az ember legyen nyitott és kíváncsi.

Sokszor említi, hogy a nagymamája készítette fel a színészi pályára, aki írni, olvasni, verset mondani tanította. Nagypapaként az unokáinak is mond verset?

– Az Anyám tyúkját például megtanítottam nekik. Ha az iskolában van verses feladat, abban is szívesen segítek.

– A televízióban egész más szerepekben láthatjuk, mint a színházban. Melyik áll önhöz közelebb?

– Ami igazán közel áll hozzám, az a színészet. Vannak számomra kedvesebb szerepeim, de sugárban hányva nem lehet felmenni a színpadra. A kötelező feladatokon kívül a saját magam kreatív ötleteit is igyekszem belevinni a játékomba, így szerettetek meg minden szerepet magammal.

– A népszerű televíziós sorozatban, A mi kis falunkban polgármestert játszik. El tudná képzelni, hogy egyszer jelölteti magát?

– Nem, a politika nem nekem való. A kertben szeretek tevékenykedni és borászkodni. Ezek kikapcsolnak és bekapcsolnak. Szabaddá teszik az agyam és nem kell a hétköznapokkal foglalkoznom, miközben ilyenkor jutnak eszembe a legjobb gondolatok.

Színpadi kedvencei között vannak Shakespeare művei

Csuja Imre Hajdúnánáson született 1960-ban. Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész. 1984-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, majd a Pécsi Nemzeti Színházhoz került. 1987-ben a debreceni Csokonai Színházhoz szerződött, 1989-ben az egri Gárdonyi Géza Színház tagja lett. 1990-től az Arany János Színházban töltött négy évet, majd szabadfoglalkozású művészként lépett színpadra. 10 év szabad­úszást követően 2004-ben leszerződött az Örkény István Színházhoz. Színpadi kedvencei a görög klasszikusok és Shakespeare művei. Sokat foglalkoztatott szinkronszínész, több mint 800 filmnek kölcsönözte a hangját. 2009-ben összeállította önálló estjét, amelyen Ady műveit adta elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában