kiállítás

2020.02.04. 09:09

A dorogi tárlaton a Notre-Dame tragédiája is megelevenedett

A megyei képzőművészek február 14-ig látható kiállításán megannyi impozáns, elgondolkodtató mű várja az érdeklődőket.

W. P.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

– Minden művészetet két tényező teremt meg: művész és közönség együtt. Korunkban nehéz feladatot végez az a művészcsoport vagy művész, aki töltődésre, a hétköznapi robotból kiszakadva, kikapcsolódásra szeretné hívni közönségét, nézőit – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a A. Bak Péter Komárom-Esztergom Megyei Művészek II. Megyei Tárlatát. A kiállítás kurátora, művészeti író bemutatta a Dorogi József Attila Művelődési Ház Dorogi Galériájában látható alkotásokat is, melyek egyaránt tükrözik a megye gazdag kulturális életét.

A. Bak Péter szerint évtizedek teltek el úgy, hogy nem rendeztek hasonló tárlatot, majd harmincöt évnyi szünet után tavaly januárban volt az első, megyei képzőművészek közös kiállítása.

– Tizenhét alkotóművész, szobrász, festő és grafikus harminchárom alkotása látható a falakon. Van közöttük „hagyományos” ábrázoló, természetelvű és modern, absztrakt, nonfiguratív felfogású, megjelenítésű munka is – tette hozzá.

A köszöntő után egyenként bemutatta a kiállítókat és minden egyes műről rövid ismertetőt mondott. Bár manapság leginkább fényképeken látjuk, Bangó Miklós festőművész révén olajvásznon is megtekinthetjük az esztergomi bazilikát. A galériába betérve minden bizonnyal sokak tekintete megakad Kammerlohr-Kováts László: Kis madonna című alkotásán, melyen a meztelenül ábrázolt hölgy magabiztosan „áll ki” a szemlélők elé. A tavalyi esztendő egyik legmegrázóbb pillanata volt a párizsi Notre-Dame-székesegyházat érintő tűzvész, mely Szentessy Lászlót is megihlette. A tatai grafikusművész tussal meséli el ezt a szörnyű történetet. A február 14-ig látható kiállításon emellett megannyi impozáns, elgondolkodtató mű várja az érdeklődőket.

A megnyitó végén dr. Tittmann János polgármester elmondta, alkotói pályázatot írnak ki a Reimann Bányászattörténeti Miniverzum kabalafigurájának megalkotásával kapcsolatban, amelyre személyesen hívta meg a megyei tárlat képzőművészeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában