galéria

2019.08.19. 13:11

Százhatvan művész több száz alkotással nevezett

A kortárs, professzionális hazai művészek számára meghirdetett pályázatra százhatvan művész csaknem négyszáz alkotással nevezett be.

Sugár Gabi

Forrás: Archív

A kétezres évek elején indította el a Kortárs Galéria az In memoriam-sorozatot, amellyel a kortárs hazai és határon túli művészeket szólítja meg. A kezdetekkor íróknak, költőknek és történelmi személyiségeknek is emléket állítottak, így József Attila, Assziszi Szent Ferenc élete is megihlette az alkotókat. A jövőben viszont főként képzőművészek szerepelnek majd az In memoriam-sorozatban – mondta Kamerlohr-Kováts László, a Kortárs Galéria vezetője.

A népszerű sorozat a Közművelődés Háza felújítása alatt szünetelt, majd néhány év kihagyás után 2017-ben próbálkozott a galéria vezetője egy országos képzőművészeti pályázat meghirdetésével.

Nem csak a felnőtteket ragadta meg a kiállítás varázsa (Fotó: Archív)

– A célom az volt, hogy még inkább a Kortárs Galériára irányítsam a figyelmet a Szénrajz című pályázattal – mondja Kamerlohr-Kováts László. – A vártnál is többen, csaknem százan jelentkeztek. Ez adta az ötletet, hogy a következő évtől ismét életre hívjuk az In memoriam-sorozatot, amely természetesen mindig csatlakozik egy-egy neves évfordulóhoz, alkotóhoz.

A Szénrajz egy technikai, az In memoriam tematikai felhívást jelent a kortárs, professzionális hazai művészek számára. Három évente szervezik meg a Szénrajzot, és a köztes években szeretnének az In memoriam-sorozattal emléket állítani és újabb gondolkodásra hívni a hazai és határon túli művészeket – teszi hozzá a galéria vezetője.

Tavaly Gustav Klimt osztrák festőre, a szecessziós stílus egyik legismertebb képviselőjére emlékeztek halálának 100. évfordulóján. Ide már száznál is többen neveztek be, s még ezt is túlszárnyalja az idei sorozat pályázóinak és a beérkezett műveknek a száma.

Az In memoriam Paul Klee felhívásra már százhatvan alkotó háromszázhetvenöt alkotással nevezett be. A zsűrizés is már megtörtént. A szakértők kilenc szobrot és ötvenhat festményt, grafikát válogattak ki.

Paul Klee

Paul Klee svájci festő, grafikus volt. 1879. december 18-án született Svájcban. Az apja zenepedagógus volt, szigorú ítélőképességgel és szarkasztikus látásmóddal rendelkezett. Később halt meg, mint saját fia. Az anya zongorista volt, szenzibilis és szép. Münchenben tanult, majd költözött. 1898-ban Klee Knirr szabadiskolájának növendéke lett, majd két év múlva Franz Stuck akadémiai osztályába ment. 1911-ben csatlakozott a Der Blaue Reiter csoporthoz, ekkor vált ismertté. 1922 és 1931 között Weimarban a Bauhausban tanított, majd Düsseldorfban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában