magyar film napja

2019.05.06. 20:00

Ezeket a magyar filmeket is a megyében forgatták

Számtalan sikeres magyar filmnek adott otthont Komárom-Esztergom megye, a Fényes Fürdőn pedig még víz alatti jeleneteket is felvettek. A Magyar Film Napját ünnepelték Tokodaltárón.

Sugár G.

Számtalan sikeres magyar filmnek adott otthont Komárom-Esztergom megye. A Magyar Film Napját ünnepelték Tokodaltárón.

Forrás: Beküldött fotó

Cserteg István megyei filmkutató tartott előadást a Magyar Fim Napján Tokodaltárón, a Bányász Kultúrotthon könyvtárában. A megyében forgatott filmekről mesélt, amikről korábban a Kemma.hu is közzétett egy 200-as listát. A filmkutató kitért a műfaj legjelentősebb rendezőinek életútjára is, és a fiatalok megismerkedhettek többek között Korda Sándor és Deésy Alfréd munkásságával is.

Cserteg István megyei filmkutatóval ünnepelték a Magyar Film Napját Tokodaltárón. (Fotó: Beküldött fotó)

Néhány itt forgatott filmről részletesen is beszélt az előadó:

  • Bogáncs címmel 1958-ban forgatta Fejér Tamás azt a magyar filmet, amely Fekete István művéből készült. Több településen találtak helyszínt az alkotásnak, például a Szomor melletti Somodorpusztán. Az 1959-es bemutatója után európai sikereket is elért a Hunnia Filmstúdió filmje Németországban és Finnországban.
  • A Puskák és galambok című film forgatására Tatabányán és Tatán került sor 1961-ben, Keleti Márton rendezésében. Tatay Sándor regényéből született a Magyar Tanácsköztársaság után játszódó történet. A gyermekek szemszögéből látó film kalandos események sorozatát vetíti elénk nem kevés erkölcsi példát mutatva. A Hunnia Filmstúdió alkotása gyermek és felnőtt szereplői legendák voltak a hatvanas években. A filmben egy filmszkeccs is látható, amely a korai mozizást jelentette még az 1920-as évben.
  • Amerikai-magyar koprodukcióban készült a The Golden Head (Az aranyfej) című film, amelyben magyar, angol és amerikai szereplőket vonultattak fel. Az 1964-ben bemutatott alkotást több hazai nagyvárosban forgattak, többek között esztergomi helyszín is szerepelt a filmben. Rendezte Richard Thorpe és James Hill. A film felújított változata angolul 2013-ban készült el.
  • A Harlekin és szerelmese 1966-ban Fehér Imre rendezésében készül magyar játékfilm. A főbb szerepeket Sáfár Anikó és Bujtor István játszotta. A Bertha Bulcsu novellájából készült alkotást főként a Balatonon forgatták, ám az 1966 szeptember 13-i Dolgozók Lapja tudósított arról, hogy Tatán a Fényes Fürdő legnagyobb tavában vettek fel a film víz alatti jeleneteit. A tatai forgatásnál háborús német repülőgép roncsait süllyesztették a tó fenekére, hogy Bujtor Istvánt szerepében filmezhessék.
  • Az öreg bánya titka című filmet Fejér Tamás rendezésében mutatták be 1973-ban. Az óbányai helyszínt Csolnokon forgatták le. A film több helyszíne ma is pontosan azonosítható.
  • A Magyar Televízió és a Hunnia Filmstúdió készítette A dunai hajós című filmet 1977-ben Verne regényéből. A kalandfilmet Markos Miklós rendezte Koncz Gáborral a főszerepben. A Duna teljes szakaszán játszódó kockákon sűrű és váratlan események sorozata viszi a cselekményeket. Egy snitt erejéig Esztergom is feltűnik a legendás filmben.
  • A fiatalok nagy érdeklődéssel hallgatták a sztorikat, legendákat. Cserteg István arra bíztatta a fiatalokat, hogy nézzenek magyar filmeket, hiszen egyre nagyobb a figyelem itthon és nemzetközi szinten is a hazai alkotások iránt.

    A Nemzeti Filmalap kezdeményezésére 2018-tól emlékezünk a Magyar Film Napjára április 30-án annak emlékére, hogy 1901-ben ezen a napon mutatták be az első magyar filmet, a Zsitkovszky Béla rendezésében készült A táncz című alkotást.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában