kiállításmegnyitó

2019.04.30. 14:00

Albánia csodálatos színeibe nyerhetünk betekintést az Agorában

A balkáni állam számos természeti és kulturális értékét, hagyományait csodálhatjuk meg azon a kiállításon, ami az Agorában nyílt pénteken.

Sugár G.

A balkáni állam számos természeti és kulturális értékét, hagyományait csodálhatjuk meg azon a kiállításon, ami az Agorában nyílt pénteken.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Tatabánya Colors of Albania (Albánia színei) címmel nyílt kiállítás a Vértes Agorájában. A Balkán-félszigeten lévő tengerparti állam gyönyörű képekkel mutatta be természeti, kulturális értékeit, valamint hagyományait. A programot Albánia magyarországi nagykövete, Arian Spasse nyitotta meg.

Az esemény házigazdája Szénási Pál, az Agora képzési, ifjúsági és tehetségtámogató főmunkatársa volt, aki angolul és magyarul is köszöntötte a megjelenteket, majd Schmidt Csaba polgármester tartott beszédet. Kiemelte: az Agora munkatársai már évek óta dolgoznak olyan projekteken, amelyek keretében más országok fiataljai kapcsolódnak be a szervezet munkájába, és töltenek el egy-egy évet városunkban.

A hivatalos kapcsolatok mellett komoly barátságok is szövődnek ilyenkor. Ennek a nemzetközi projekt­nek az eredménye a mostani kiállítás is – hangsúlyozta. Tavaly májusban érkezett az Európai Önkéntes Szolgálat (Erasmus+, korábban EVS) keretében Tatabányára Albániából a 24 éves Brunilda Brati, hogy részt vehessen a megyei kulturális és közösségfejlesztő programokon. Hatékony és aktív munkájának eredménye, hogy megvalósulhatott az Albánia színei című kiállítás és program az Agorában. A polgármester kiemelte ennek a kapcsolatépítésnek a fontosságát, hogy ennek segítségével megismerhetjük más nemzetek mindennapjait.

Arian Spasse boldogan üdvözölte a megjelenteket, és azokat, akik lehetővé tették e program megvalósulását. Két évtizede dolgozik a Külügyminisztériumban; nagyköveti minőségben hazánk a harmadik állomása. Előadása, bemutatója több részből állt. Mindenekelőtt a hallhatóság figyelmébe ajánlotta az emeleti galérián elhelyezett fotókiállítást, amely jól szemlélteti országa kiemelt szépségeit, mint mondta, ezzel az a céljuk, hogy minél többen keressék fel országukat.

Hozzátette: korábban egy-kétezer, tavaly pedig már harmincezer magyar kereste fel Albániát, és bízik benne, hogy ez a szám még emelkedni fog. Majd egy rövidfilmet vetítettek le, a záróbeszélgetésen pedig többek között arról is beszámolt a nagykövet, hogy hol tartanak most az EU-s integrációval.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában