ünnep

2019.03.30. 14:24

Születésnapi esten emlékeztek az Új Forrás ötven évére

Ötven évvel ezelőtt adták ki az Új Forrás irodalmi, művészeti folyóirat első számát Tatabányán. Erre a jeles évfordulóra emlékeztek a kiadványhoz kapcsolódó szerzők, szerkesztők, közreműködők és irodalomkedvelők az Agorában. A házigazda ezúttal is Jász Attila költő, az Új Forrás főszerkesztője volt.

S. G.

Ötven évvel ezelőtt adták ki az Új Forrás irodalmi, művészeti folyóirat első számát Tatabányán.

Forrás: 24 Óra

– Ma egy folyamat közepén tartunk már. Délután felkerestük Payer Istvánnak, a lap alapítójának sírját, így emlékeztünk a folyóirat első főszerkesztőjére – kezdte köszöntője után a jubileumi programot Jász Attila.

Az ünnepi programon részt vett Schmidt Csaba polgármester is, aki kiemelte: az ötven évvel ezelőtt életre hívott Új Forrás sikeres utat járt be, s ezt bizonyítják a legutóbbi állami kitüntetések is, hiszen több, a folyóiratban is rendszeresen publikáló tatabányai író vehetett át elismerést. Hozzátette: a folyóirat megmutatja azt a szellemi potenciált, amely jellemzi megyénket.

Rákóczy Anna fuvolaművész előadása után Galkó Balázs színművész olvasott fel korábban megjelent írásokat, majd Jász Attila bemutatta az ünnepi számot.

Szénási Zoltán és Reichert Gábor szerkesztők faggatták Monostori Imrét a most megjelent Levélhozta és más történetek című kiadványáról. A könyv két részből áll; az első egy személyesebb, a második pedig huszonhat jeles szerzőről szól, akik az Új Forrás életében fontos szerepet töltöttek be. Az irodalomtörténész, volt könyvtárigazgató 1984-től 2010-ig volt az Új Forrás főszerkesztője, s a folyóirat indulásának évében. Monostori Imre mesélt a rendszerváltozás előtti időszak különböző tabu-kategóriáiról, a jelentések időszakáról, majd az átalakulásról. Ami azonban állandó: a helyi kötődés, a hagyományos formák s a szépirodalmi központúság – hangsúlyozta. Krulik Zoltán zeneszerző, zenész gyermekkorát, tatabányai élményeit elevenítette fel, majd kellemes hangjával hívta emlékezésre a hallgatóságot.

A program zárásaként a kötet szerzői olvasták fel egy-egy versüket. Közben néhányan gratuláltak a házigazdának, Jász Attilának, aki éppen ezen a napon ünnepelte születésnapját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában