elismerések

2019.03.14. 06:49

Négy megyei művészünket is kitüntették március 15-e alkalmából

Lapis Erika, Horányi László, Sopotnik Zoltán és Faludi Ádám munkásságát ismerték el a díjakkal.

Sz. A.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Oxi Zoltán

A nemzeti ünnep alkalmából Kásler Miklós miniszter adta át a Balogh Rudolf-díjat, a Balázs Béla-díjat, a Harangozó Gyula-díjat, a József Attila-díjat, a Márai Sándor-díjat, a Szabolcsi Bence-díjat, a Erkel Ferenc-díjat, a Liszt Ferenc-díjat, a Máté Péter-díjat, a Blattner Géza-díjat, a Jászai Mari-díjat, a Hortobágyi Károly-díjat, a Munkácsy Mihály-díjat, a Németh Lajos-díjat, a Ferenczy Noémi-díjat és Táncsics Mihály-díjat Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár társaságában nyújtotta át.

A tatabányai Faludi Ádám író-költő Márai Sándor-díjat kapott. Az elismerés írói életműért, illetve a díj adományozását megelőző évben megjelentetett kimagasló értékű prózakötetért, valamint magyar író külföldi elismerést szerzett munkásságáért adományozható. Sopotnik Zoltán költő József Attila-díjat vehetett át, kiemelkedő irodalmi tevékenységéért. A kultúráért felelős miniszter az érdekelt szakmai szervezetek véleményének meghallgatásával adományozza.

Jászai Mari-díjat vehetett át Horányi László színművész, a 2018-ban Megyei Príma Díjra jelölt Esztergomi Várszínház igazgató-művészeti vezetője, valamint a 2018-ban Arany Kotta Díjra is jelölt Lapis Erika, a tatabányai Jászai Mari Színház színművésze.

Kásler Miklós úgy fogalmazott, a művészet a lélek talán legfinomabb megnyilvánulása, a művész szeretne értéket adni az emberiségnek és lehetővé tenni az emberek közötti megértést.

– A magyar kultúra a magyar nemzet legnyilvánvalóbb kifejeződése, mindenhol megértik Bartókot, Kodályt, Munkácsyt, megértik a herendi porcelánt és a kalocsai mintát – tette hozzá.

A miniszter a kitüntetettekhez szólva úgy fogalmazott: a magyar kultúra tiszta, mint a hegyi forrás, mindig a nép lelkéből, vágyaiból, törekvéseiből táplálkozott, és „ezt most önök fejezik ki, akik a művészet különböző irányait képviselik”.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában