fotókkal

2019.03.03. 07:21

Agyonütötték a bikát, de a kecskét legalább felfújták

Sírtak-ríttak, nevettek-nevettettek és táncoltak a hagyományőrzők a tatai Kossuth téren, hogy aztán tovább mulassanak a gyülekezeti teremben, így elűzve a telet.

Szűr A.

Forrás: Kemma.hu

Fotó: Szűr Annamária

A Kenderke szervezésében újabb nagyszerű program töltötte meg a Kossuth teret, ezúttal a farsangi népszokásokat bemutatva. Virágvasárnap táján a népművészeti műhely böjti karikázót szervez ide már évek óta, októberben a berukkoláson legények bevonulását elevenítette fel a szintén tatai Pötörke, most pedig a két néptáncos csoport együtt űzte el a telet látványos és szórakoztató hagyományéltető előadásával a Kenderke által szervezett hagyományőrző farsangon.

A pötörkések a kecskevásárt idézték meg, amelyben az alkudozás mellett a tánc is szerepet kapott, no meg a közösségi összefogás, amikor a természetesen teljesen jó állapotban lévő, már-már gondolatolvasó „kecske” holtan rogyott össze. Hogy mi is történt, azt videónkból megtudhatják:

A kenderkés gyerekek ezt követően a polgármesteri hivatal előtt medvét táncoltattak, majd olyan álesküvőt rittyentettek, hogy mindenki a hasát fogta a nevetéstől, aztán a mintegy száz tagú menet visszavonult a térre, ahol a bika, az árus és a garast fogukhoz verő vevők megelevenítésével következett a kászoni bikaütés. Nos, a bika rosszabbul járt, mint a kecske, de egy biztos: ilyen szívettépően, ugyanakkor szórakoztatóan bikát még nem siratott senki, mint most az asszonynak maszkírozott legények.

A farsangi forgatag ezt követően zeneszóval vonult végig a Kocsi utcán, egészen a református gyülekezeti teremig, ahol táncház és különböző programok vártak kicsit és nagyot, jelmezest és jelmez nélkül érkezőt egyaránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában