siker

2019.03.28. 20:00

A rúdszínház vb-n mutatja be a Skizofréniát a tatabányai páros

Molnár Renáta és Prokl Violetta a Pole Theathre rúdszínház világbajnokságon, szombaton, Londonban lép színpadra. A világ hat legjobbja között vannak már most.

Sz. A.

Prokl Violetta és Molnár Renáta a Pole Theater rúdszínház versenyen a skizofréniára szerette volna felhívni a figyelmet.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

A tatabányai rúdtáncosok 2018 májusában nyerték meg a Pole Theatre Hungary versenyt semi-pro dráma kategóriában, és a verseny abszolút győztesei lettek, ezzel kvalifikálták magukat a Pole Theatre World versenyre, amit ezen a hétvégén szerveznek Londonban. Az, hogy kijutottak a viadalra, tavaly novemberben derült ki számukra, ami azt is jelenti egyben, hogy koreográfiájuk a világ hat legjobbja között van már most.

Molnár Renáta és Prokl Violetta nem akármilyen koreográfiát állított össze egyébként: többről szólt ez, mint rúdtáncról vagy rúdtáncművészetről, ugyanis Reni édesanyja skizofrén, és fel szerették volna hívni a figyelmet erre a betegségre, valamint arra, hogy milyen keveset tudunk róla. Nem volt könnyű dolguk, sem azzal, hogy átadják ezt a súlyos és fontos történetet, sem azzal, hogy Reni a színpadon is megmutassa azt, ami benne van, de végül beérett a koreográfia.

A Skizofrénia tavaly május óta finomodott, alakítottak rajta a lányok: főleg a táncos részeket finomították, és több lett a kontakt is közöttük. Az előadásban Violetta alakítja az anyát, Reni pedig a lányát, ez nem változott.

– Nagyon izgulunk már mindketten. Az utolsó két héten majdnem minden nap megcsináltuk egyben a gyakorlatot kétszer-háromszor – árulta el Violetta, akitől azt is megtudtuk, hogy mi volt a legnehezebb az elmúlt időszakban: majd' egy év után is megtartani a koreográfiát, hogy ne fásuljanak bele, és ugyanúgy át tudják adni az üzenetét, mint korábban. Hónapokig pihentették is, pont ezen okokból.

– A sok gyakorlás után a kedd esti edzésen éreztük először azt, hogy most megvan, készen állunk újra színpadra vinni – mosolyodtak el a lányok, hozzátéve, hogy a mezőnyt igen erősnek gondolják, és csak első helyezettet hirdetnek a versenyen, amelyen szombat délután állnak majd színpadra, de már az is nagy szó számukra, hogy az első hatba bekerültek. A csapattal utazik Tóth Eszter hegedűművész is, aki korábban is kísérte őket a színpadon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában