előadás

2018.11.18. 12:17

Mátyás király, a szlovák nép hőse: ezt még biztos nem tudta az igazságos uralkodóról

Egyik legjelentősebb történelmi alakunkról, Mátyás királyról tartottak előadást az esztergomi antikváriumban

W. P.

Budapest, 1976. december 10. Gian Christoforo Romano: Mátyás királyt ábrázoló fehérmárvány dombormûve a Budapesti Történeti Múzeum reneszánsz termében. MTI Fotó: Kozák Albert

Forrás: MTI

Fotó: Kozák Albert

A budai király szlovák igazságai címmel tartott előadást Prof. dr. Käfer István a Laskai Osvát Antikváriumban, amelyet Arcson Rafael színművész Mátyás királyról szóló mesékkel nyitott meg. A közönség így már az első néhány percben megtudhatta, hogy a Szent Adalbert Közép- és Kelet-Európa Kutatásokért Alapítvány kuratóriumának elnöke a magyar történelem egyik legkiemelkedőbb uralkodójára utalt. Az előadó kezdésként megjegyezte, hogy Mátyás király szinte azon kevesek közé tartozik, aki nem vált a két nép viszályának tárgyává.

– Az uralkodó közvetlenül közelről ismerte alattvalóit, így minden bizonnyal nem latinul társalgott a tótokkal sem – jegyezte meg a szakember.

Kevesen tudják, hogy Nagyszombaton megszüntette az etnikai viszályokat és neki köszönhetik a szlovákok az első nyelvemléküket, amelynek története kiemelkedő szereppel bír a szlovák folklórban. A budai király legendája emellett a 19. századi prózákban is megtalálható, pedig abban az időben már érezhetően nőtt a magyar–szlovák ellentét.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc után született művekkel egyébként északi szomszédaink azt akarták nekünk üzenni, hogy bizonyos feltételek mellett szívesen építenének egy közös államot. Elképzeléseik alapját pedig ki más adhatta volna, mint Hunyadi Mátyás.

– Andrej Sládkovič Detvan című népi eposza és Andreas Latkovic is elismerte, hogy Mátyás Király a szlovák nép hőse – mondta az előadó, aki ismertetőjében arra is rámutatott: annak idején a kommunista Csehszlovákiában erőteljesen rombolták a magyar uralkodó személyi kultuszát is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!