Interjú

2018.09.18. 12:18

„A népzene nem lett soha divat, így nem is mehet ki a divatból”-beszélgetés a M.É.Z. együttessel (fotók)

Jubileumi koncertkörútra indult idén a 30. születésnapját ünneplő M.É.Z. együttes. Az ír és skót népzenét játszó M.É.Z. Esztergomban is koncertezett. A Méz-napokon húzta a talpalávalót a Szentgyörgymezői Olvasókörben szeptember 14-én. Ez alkalomból beszélgettünk az együttes gitárosával, Pálvölgyi Ádámmal.

F. M.

A Méz Napon a M.É.Z. is fellépett

Fotó: Waltzer Patrik/24 Óra

Azt mondják, hogy a korral a felejtés is együtt jár. Nos, az idén 30. jubileumát koncertkörúttal ünneplő M.É.Z. együttesről ez nem mondható el, a tagok kisujjában van a tradicionális ír és skót folkzene sava-borsa. Kuklis Henrik, Pálvölgyi Ádám, Turzó Sándor és Párniczky Ede ezt be is bizonyította pénteken az esztergomi Szentgyörgymezői Olvasókörben, a Méz-Napok keretén belüli koncertjén. Az előadás utáni ír táncházban is a M.É.Z. húzta a talpalávalót, melyben kicsik és nagyok sajátíthatták el a különleges tánclépéseket.

– Sokan nem tudják, hogy az együttes nevének van egy „belső” jelentése, hiszen egy mozaikszóról beszélünk. Minek is a rövidítése?

– Meg nem értett zenekar . Még 1988-ban, első fellépésünk alkalmával a zenekar még csak 2-3 hetes volt és egy tánccsoportot kellett volna kísérni. Azt vettük észre , hogy a srácok úgy repülnek ide-oda mint egy 20-as évek némafilm szereplői. Kissé gyorsan játszhattunk…. El is „zavartak” minket. Nos, ilyenkor vagy megszűnik egy zenekar, vagy csak azért is tovább csinálja. Ráadásul a választott műfaj is ismeretlen volt itthon , ez tovább nehezítette a dolgunkat , bár később pont ez lett az előnyünk. Szóval a nagy géniuszokat nem értette meg a kora –ezzel vigasztaltuk magunka. Így lettünk a meg nem értett a zenekar.

– A „harmadik iksz” vízválasztó egy ember életében. Egy zenekar életművében is jelentős fordulópont?

– Nem mondanám, folyamatosan zenélünk azóta is. Idén ez az esztergomi fellépés a 87. lesz. Érzésünk szerint úgy telik az idő, hogy nem érzékeljük, nem is foglalkozunk vele. Mindig készülnek új dalok is, de a letöltős –mp3-as világban ezek már nem kerülnek lemezre mint régen. Kár érte…

– Az ír-skót folkzene és arra épülő könnyűzenei formációk az utóbbi pár évben itthon is egyre népszerűbbek lettek, már-már divat lett, ami ír és skót. Manapság kezdik a M.É.Z-et is megérteni?

– A népzene fundamentuma, hogy minden közeghez van mondanivalója: gazdaghoz, szegényhez, időshöz, fiatalhoz . Ez a titok, hogy örök. Egy Muzsikás sem fog kimenni sosem a divatból. Ebben a celebekkel terhelt, értéke vesztett világban nem is lett divattá a népzene, így ki sem mehet belőle. Minket nem szükséges megérteni, ugyanis micsak tolmácsai vagyunk egy kultúrának, amit kicsit a magunk ízlésével megfűszereztük. És így olyan lett, mint a magyaros pizza.

– A M.É.Z. az a zenekar, melynek nem célja hanem dolga van. Ez afféle carpe diem, ragadd meg a napot?

– Biztos van egy ilyen olvasata is . Mi azt próbáltuk ezzel közvetíteni, hogy a mai kor emberét az értelmetlen célok hajhászása tönkreteszi. Kicsit olyan, mintha a hátsó kerék az elsőt akarná mindig utolérni . Egy zenekar ne sztár akarjon lenni meg ilyesmi. Egy zenekarnak dolga van , zenéljen és kész . Így mi sem megyünk bele tönkre , mert nem lesz izzadságszagú az előadás

– Mi a dolga a zenekarnak?

– Az, hogy az emberek úgy menjenek haza: érdemes volt eljönniük, és jól tették, hogy a TV helyett minket választottak.

– És hogy az esemény másik fontos témájánál maradja: a M.É.Z. szereti a mézet?

– Naná! A zenekar tagjai benne vannak a korban, 55 és 64 év között járunk, így nem árt figyelni arra mit eszik/iszik az ember. A méz (és a M.É.Z. is) nagyon egészséges és a szorgalom gyümölcse.

Pálvölgyi Ádám a koncerten viccesen hozzátette, hogy a hegedűs, Párniczky Ede „eltűnési viszketekségben” szenved (nem szeret feltűnősködni).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában