Jegyzet

2024.06.28. 21:00

Változtatható

Érdekes lapozgatni a régi kis könyvecskét. Egy-egy szám határozta meg akkor is egy egész tanév teljesítményét. Nincs mögötte ember: nem látszódnak a küzdelmes napok, a fáradt felkelések, a csalódott kettesek, vagy az örömteli, éppen hogy megcsinált hármasok.

Sugár Gabi

Az évtizedek alatt a teljesítményértékelés nem sokat változott. Talán csak alsóbb osztályokban, ahol szerencsére egyre nagyobb teret kap a szöveges értékelés. Árnyalja, egyedivé teszi a teljesítményt, az embert. Mert hogyan is gondoljuk, hogy a tanulókat fel lehet rakni öt polcra?

Lehetetlen, és mégis az. Ilyenkor, mikor pihennek az iskolai csengők, megannyi bejegyzés olvasható a közösségi oldalon: ki-ki dicsekszik a gyermeke bizonyítványával, mások saját, évtizedekkel ezelőtti eredményeiket osszák meg, jelezve, hogy nem egy érdemjegy határozza meg az embert. Főként nem annak jövőjét! Változtathatunk. 

Általános iskolában egyik osztálytársam nem vitte túlzásba a tanulást. Szakiskolába (akkor így hívták) folytatta a tanulmányait, majd jó néhány év múlva már orvosként mutatkozott be. A középiskolás évei alatt érezte meg a tanulás fontosságát, s a kitartó teljesítménye óriási eredményt hozott számára. 
Kicsengettek. Bizonyítvány a kézben: ám bármelyik polcra kerül valaki a teljesítményével most, az egy pillanatnyi állapotot takar, s jövőre változtathat rajta! Most azonban ünnepeljen az ifjúság és szüleik: örüljenek a nyárnak, a jó teljesítményeknek, vagy a változtatás lehetőségének. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában