Helyi közélet

2024.06.30. 07:43

Új emléktábla Bakonybánkon: Tisztelet a múltnak, elismerés a jelennek

Kéziné Pethő Zsuzsanna olimpiai bronzérmes kézilabdázó is Bakonybánk szülötte. Az új emléktábla többek között az olimpikonnak is emléket állít.

Kemma.hu

Bakonybánk méltán büszke híres szülöttjére, Bánki Donátra, a kiemelkedő magyar gépészmérnökre és feltalálóra. A falu központjában található az egykori általános iskola épülete, amely ma a Bánki Donát emlékszobának ad otthont, ennek falára került fel az új emléktábla.

Új emléktábla az egykori bakonybánki általános iskola oldalán
Új emléktábla: Hamarosan átadják az egykori általános iskola falára került emléktáblát Bakonybánkon.
Fotó: Flajsz Peter / Forrás:  24 Óra

Tiszteld a múltat és éltesd tovább

 - olvasható a tábla mottója, amely Kőrösi Csoma Sándor szavait idézi. 

Az új emléktábla 

Az egykori diákok és tanárok előtt tisztelegve, a tábla emléket állít a település neveltjeinek, akik közül többen jelentős sikereket értek el életük során. Külön megemlíti Kéziné Pethő Zsuzsannát, aki olimpiai és világbajnoki bronzérmes kézilabdázóként öregbítette Bakonybánk hírnevét. 
Az emléktábla elkészítését és elhelyezését a helyi közösség, az egykori diákok, és más támogatók összefogása tette lehetővé. Az önkormányzat is hozzájárult a projekthez, biztosítva a szükséges anyagi forrásokat. A tábla felhelyezése előtt alapos előkészítő munkálatok zajlottak, hogy méltó módon emlékezzenek meg az iskola és a település történetének fontos szereplőiről.

Az új emléktábla
Fotó: Flajsz Peter

Szimbolikus a jelentősége

Az emléktábla elhelyezése szimbolikus jelentőséggel bír Bakonybánk számára. Az egykori iskola épülete, amely ma a Bánki Donát emlékszoba mellett a falu óvodájának ad otthont, nemcsak a híres feltaláló emlékét őrzi, hanem azokat a pedagógusokat és diákokat is, akik hosszú éveken át hozzájárultak a helyi közösség fejlődéséhez. Az emlékszoba és az emléktábla együttesen képviselik Bakonybánk gazdag kulturális és oktatási örökségét, amelyre méltán lehetnek büszkék a település lakói.

Hivatalos átadása

A tábla hivatalos átadására a falunap keretein belül kerül sor majd sor ünnepélyes keretek között. Bakonybánk polgármestere, Nagyné Farkas Mariann elmondta, hogy a közösség számára azért is nagyon fontos ez az emléktábla, mivel Bánki Donát öröksége és hagyatéka mellett Bakonybánk többi sikeres szülöttjére is szeretnének megemlékezni, legyen szó Kéziné Pethő Zsuzsanna kézilabdázóról vagy mindazokról, akik munkájukkal és elhivatottságukkal hozzájárultak a falu oktatási és kulturális életének gazdagításához.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában