Felújítás

2024.06.27. 11:28

Mi lesz veled, tatabányai uszoda? Itt a válasz!

Jobb helyzetre számítottak a szakemberek és a Gyémánt Fürdő vezetése is, amikor elkezdték felújítani a sportmedencét. A tatabányai uszoda medencéjének falán legalább 15 éves, de az is lehet, hogy régebbi repedéseket találtak.

Wágner Zsanett

A Gyémánt Fürdő vezetése tájékoztatott arról, hogy a szükséges jogi eljárások lezárultát követően megkezdődtek a tatabányai uszoda vízvesztés miatti javítási munkálatai.

Tatabányai uszoda helyzete
A tatabányai uszoda helyzete napjainkban
Fotó: Gyémánt Fürdő/Facebook / Forrás: Beküldött

Portálunk megkereste Kugler Lászlót, a Gyémánt Fürdő ügyvezető igazgatóját. Kérdésünkre elmondta, hogy a kivitelezéshez 60 esőmentes nap szükséges, így az időjárás is jelentősen befolyásolja az uszoda lehetséges újranyitásának időpontját.

– A medence fólia bontását követően a vártnál rosszabb kép tárult elénk – nyilatkozott a vezető, aki szerint láthatóvá váltak a medencetest korábbi, régi repedései, és azok javításai. – A medencében található repedéseket körülbelül 15 évvel ezelőtt kitöltő anyaggal javították, azaz ezek a sérülések legalább 15-20-25 évesek – mondta, miközben kiemelte a pozitív fejleményt is. Szerinte az akkor javított sérüléseken túl újabbak nem keletkeztek. A föltárt hibák pedig bőséges magyarázatot adnak a fellépett vízvesztésre, különösen, ha figyelembe vesszük a technológiai vezetékek csőcsonkjainak műszaki állapotát.

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben szerepel, hogy a munkálatokat megelőzően azok szakmai tartalmának véglegesítése érdekében elvégezték a szükséges szakértői vizsgálatokat. A talajradarral végzett vizsgálatok megállapították, hogy a medencetest alatt üregesedés, vagy más veszélyforrást jelentő elváltozás nem található. Miként fogalmaznak, a medencét vízzel tele és jelenlegi fólia nélküli állapotában is megvizsgálta statikus, akinek megállapítása szerint a mostani javítási munkákat követően még néhány évig üzemben tartható az uszoda.

Tatabányai uszoda helyzete
Nagyon régi, körülbelül 15-20-25 éves repedéseket lehet találni a medence falán
Fotó: Gyémánt Fürdő/Facebook / Forrás: Beküldött

Úgy fogalmaznak, hogy a medencetest önmaga nem rendelkezik vízzáró képességgel, ezért annak biztosítását a medencetesten belül, új technológiai vezetékek kialakításával, új csőcsonkok szerelvényezésével, és egységes új fólia felhelyezésével lehet biztosítani.

A tatabányai uszoda helyzete kérdéses

A sikeres kivitelezés után örülhetnek majd a tatabányai közönségúszás, úszásoktatás és vízi sportok kedvelői is. Ugyanakkor a szakértői vélemények alapján az is egyértelművé vált, hogy néhány éves távlatnál tovább tekintve az új uszoda kérdése megkerülhetetlennek tűnik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában