Jegyzet

2024.06.18. 21:00

Kéken innen

Az autizmus olyan állapotok széles rétegét felölelő betegség gyűjtőfogalma, amely idegi, fejlődési rendellenesség formájában csökkent mértékű társadalmi kapcsolatokban, kommunikációs képességekben, abnormális viselkedési és érdeklődési mintázatokban nyilvánul meg. Nem egyszerű csavarintással, az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) tizenhét esztendővel ezelőtt az autista büszkeség napjává nyilvánította júniusunk mai keddjét.

Fenyvesi Károly

A cél az volt, hogy felhívják az emberek figyelmét a betegséggel élők helyzetére. Erre a döntésre építve indult el a Ragyogjon kéken! nemzetközi kampány, amelynek keretében ma vélhetően ismét a világ sok jól ismert épülete öltözik kékbe az okos reflektoroknak köszönhetően. Kék színekkel üzenik, kérik a szervezők, hogy jobban figyeljünk oda az autizmussal élők helyzetére. Ma már késő lenne elindulni, de várhatóan a Niagara-vízesés is kínál ilyen látványt ezen a kedden.

A nemzetközi nap alkalmából azért nem kell pánikba esni. Erre lehetőséget kínál a világhálón sok időt eltöltők számára egy mai, nemzetközivé előlépett, előléptetett, esetleg egy kisebb, de nagyon aktív kör gondolatának tetsző másik, úgynevezett nemzetközi évforduló. Ma van a pánik nemzetközi napja is. Egy olyan érzelmi állapotról van szó, amikor a menekülési kényszer felülbírálja a józan észt. Szóval egyáltalán nem egyszerű keddre keltünk ma. Egyszerűbb volt a dolgunk, ha családi körben ébredtünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában