Ünnepvárás
2023.12.18. 04:59
Ünnepi sütirecept: az eredeti zserbó
Zserbó nélkül nincs karácsony!
Kemma.hu
A legtöbb ünnepi menü szerves része a zserbó
Forrás: mindmegette.hu
Újabb receptet hoztunk a Mindmegettéről az ünnepi készülődés jegyében. Íme, az igazi zserbó:
Hozzávalók:
A tésztához:
1,5 dl tej, 5 dkg cukor, 1,5 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1 csipet só, 2 db tojássárgája,
A töltelékhez:
25 dkg darált dió, 20dkg porcukor, 2 dkg vaníliás cukor, 75 dkg baracklekvár
A mázhoz:
15 dkg cukor, 10 dkg étcsokoládé, 1 db tojásfehérje
Elkészítés:
- A meglangyosított tejet összekeverjük 1 tk cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
- A lisztben elmorzsoljuk a felkockázott, hideg vajat. Hozzáadjuk a sót, a megmaradt cukrot, a felfuttatott élesztőt, valamint a tojássárgájákat, és alaposan összedolgozzuk az egészet. Az így kapott tésztát három egyenlő részre osztjuk, majd folpakba csomagolva mindegyiket 1 órán keresztül kelesztjük.
- A töltelékhez összekeverjük a darált diót, a porcukrot és a vaníliás cukrot. A lekvárt simára keverjük.
- Lisztezett deszkán kinyújtjuk a megkelt tésztákat kb. 30 × 40 cm-es téglalapokká. Elosztjuk két tésztalapon a lekvárt és a diós tölteléket, egymásra helyezzük őket, ezután befedjük az utolsó lappal.
- A zserbót tepsibe tesszük, és 170 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük. Kivesszük, és hagyjuk kihűlni.
- A csokimázhoz sűrű szirupot főzünk a cukorból és 1 dl forró vízből. A tűzről levéve beleszórjuk a felaprított étcsokoládét, és kevergetve hagyjuk felolvadni. Ha kihűlt, de még folyós, belekeverünk 1/2 tk vizet és a villával felvert tojásfehérjét.
- A mázt a süti tetejére simítjuk, és hagyjuk megszilárdulni. Felszeletelve kínáljuk.
Ezek is érdekelhetik
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Feliratkozom a hírlevélre