Árhullám

2023.12.17. 15:14

Tetőzött a Duna, az átmeneti apadást újabb vízszintemelkedés követi

Szombaton tetőzött a Duna vízszintje vármegyénkben, Komáromnál 507 centiméter, míg Esztergomnál 486 centiméter volt a csúcsérték. Az átmeneti apadást követően karácsony előtt várhatóan újra emelkedni fog a vízszint – derül ki az Országos Vízjelző Szolgálat (OVSZ) vízmérce adataiból és számításaiból.

Kemma.hu

Az esztergomi Palkovics padnál, a párkányon ülve szinte a vízbe is lógathattuk a lábunkat

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Az előző egy-két hétben nemcsak hazánkban, hanem a Duna ausztriai és németországi vízgyűjtő területén is kiadós mennyiségű hó hullott. Az Időkép szerint például december elején München térségében 30-40 centiméter esett pár óra alatt – minden bizonyára ennél vastagabb hóréteg lepte a hegyeket – de aztán jött a fordulat. A melegedő idő, a hóolvadás, majd az újabb, ezúttal eső formájában lehullott csapadék miatt árhullám indult el Németország több folyóján is, ennek okán csak napok kérdése volt, hogy mikor kezd el jelentősen emelkedni a Duna vízszintje.

Az Országos Vízjelző Szolgálat adatai szerint az árhullám december 10-én érte el vármegyénket. Aznap délben 224 centimétert mutatott a vízmérce, a vízszintváltozás mértéke kezdetben óránként 1-2 centiméter volt, december 11-én már 4-6 centiméter volt. December 12-től lassuló ütemben, de tovább áradt a folyó, mígnem december 17-én bekövetkezett a tetőzés.

Komáromnál a folyó vízszintje ugyan néhány órára elérte az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szintet (500 cm), de információink szerint a tetőzést követően hamar megkezdődött az apadás, így nem kellett intézkedéseket bevezetni.

Természetesen a decemberi árhullám miatt átmenetileg nem lehet száraz lábbal eljutni a Táti-szigetekre, de az esztergomi kerékpárút egyes szakaszai is víz alatt vannak. Ugyan szombat reggelhez képest vasárnap délutánra Komáromnál 45-50 centiméternyit, Esztergomnál pedig mintegy 30 centiméternyit csökkent a vízszint, azért még várható némi meglepetés a következő napokban.

A hydroinfo.hu oldalon a december 17-i vízjárás-jelentésben olvasható, hogy az OVSZ előrejelző rendszerében szereplő hazai vízmércékre készített számítások alapján a következő hat napban többek között a Duna vízrendszerén is elsőfokú árvízvédelmi készültségi szinteket meghaladó vízállásokra lehet majd számítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában