Kiállítás

2023.10.04. 15:24

Ott jártunk, amikor Petőfi eldobta nyakkendőjét az oroszlányi Kölcseyben

Budapesten született 1953-ban. Huszonévesen a Kirschmayer Károly szobrászművész Benedek György festőművész vezette Vasutas Képzőművészeti Körben tanulta az anatómiai és perspektivikus ábrázolás klasszikus alapjait. Ő Szerényi Gábor grafikusművész, akinek kiállítása nyílt október 1-jén, vasárnap a Kölcseyben, Petőfi eldobja nyakkendőjét címmel.

Wágner Zsanett

Szerényi Gábor kiállítása október 1-jén nyílt meg a Kölcseyben

Forrás: oroszlany.hu

Szerényi a Képzőművészeti Főiskolára készült, közben a Városépítési Tudományos és Tervező Intézetben dolgozott szerkesztő-műszaki rajzolóként, szitanyomtatóként. 1973. március 15-én részt vett a hivatalos ünnepségek utáni utcai demonstrációban, amiből rendőrségi ügy lett, munkahelyén nyilvánosan elítélték, mint „nacionalista rendbontót”, ezért továbbtanulási terveit az intézet nem támogatta. Sorkatonai szolgálata letöltéséhez a politikailag megbízhatatlannak ítélt sorkatonák műszaki alegységéhez vezényelték.

1976-tól az akkori „tűrt” és „tiltott” határán mozgó alkotói csoportokban működött, később sajtógrafikusként dolgozott. A rendszerváltásig az Élet és Irodalomban jelentek meg rajzai. A Magyar Nemzetnek 1985-től rendszeres illusztrátora napjainkig. Eddig 39 önálló kiállítása nyílt, többek között Párizsban és a svédországi Lund egyetemi könyvtárban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában