Váltás

2023.07.18. 11:29

Szintet lép az oroszlányi idősgondozás a régi-új szociális szakápolási központban +fotók

Szociális intézményekhez kerül az idősek szakápolása, többek között Oroszlányban is. A részletekről Fülöp Attila államtitkár és Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő és Holup Ilona intézményvezető beszélt.

Kemma.hu

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Oroszlányban jön létre az ország első hat szociális szakápolási központjának az egyike. Mindez egy átfogó rendszerátalakítás első lépcsőfoka. Ennek kapcsán Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára hétfőn a bányászvárosban járt. 

− A korábban kórházakhoz tartozó szakápolási létesítmények szociális intézményekhez kerültek át − foglalta össze a sajtótájékoztatón röviden az ápolási-szociális átalakítást Fülöp Attila, hozzátéve, hogy a hat intézményben az intézkedés összesen 334 férőhelyet érint. Celldömölkön, Kunhegyesen, Pincehelyen, Vásárosnaményban, a főváros XII. kerületében, valamint Oroszlányban. A szakápolási központok az idősotthonok egy speciális formáját jelentik, írja az MTI.

Az átalakítás azoknak az ellátottaknak jelenthet változást, akik nem igényelnek folyamatos orvosi felügyeletet, viszont szakszerű ápolásra van szükségük, illetve az új fenntartási formában közösségi programokat, otthonos teret kínálnak a gondozottaknak.

Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, a szakápolási központba kórházi tartózkodás után kerülnek be olyan betegek, akiknek az otthoni ápolása meghaladja a család erejét, vagy állapotunk miatt nem alkalmasak az önellátásra. Holup Ilona intézményvezető arról is beszélt, hogy az oroszlányi szociális szakápolási központ 70 férőhelyes, az intézményben az átalakítás során kialakítottak egy közösségi teret alakítottak ki, valamint a korábban egyórás látogatási időt a délutáni órákkal bővítették.

Mint azt már megírtuk korábban, a gondozottak, ápoltak átköltöztetésére nincs szükség. A kormányrendelet szerint az Oroszlányi Szakorvosi és Ápolási Intézettől a síkvölgyi Lélekhíd Integrált Szociális Intézmény Komárom-Esztergom Vármegye veszi át a fenntartói szerepet, de a Szociális Szakápolási Központ helyileg ugyanúgy marad a Bányász körút 2-ben. Ugyanez igaz a többi intézményre is abból a szempontból, hogy az ápoltaknak sehol nem kell átköltözniük, zaz az eddigi kórházi épület vagy annak része kerül a gondoskodáspolitikáért felelős ágazat, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság irányítása alá.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában