Két ikon

2023.05.03. 21:11

Záray-Vámosi és a nyugdíjasok - a „tatabányai lányra” és férjére emlékeztek a Puskinban

Különleges anyák napi köszöntőre hívta a klubtagokat és az érdeklődőket május 3-án, szerdán a Dózsakerti Nyugdíjas Klub. Kedves versek és köszöntések után a „tatabányai lány” és férje, azaz Záray Márta és Vámosi János került a középpontba a Puskin Művelődési Ház rendezvényén.

Sugár Gabi

A két ikonikus énekesrő a Záray-Vámosi házaspár fogadott lánya mesélt

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Tücsök Mária, a Záray-Vámosi házaspár fogadott lánya mesélt a két ikonikus énekesről. A vendég hozott magával sok-sok érdekes személyes tárgyat is május 3-án, amelyek segítségével felidézte a magyar tánczene meghatározó alakjait.

Mártát a Puskin melletti katolikus templomban keresztelték meg. Születési anyakönyvi kivonatában Bánhida szerepelt. Családjával a nyolcasi, azaz „nyócasi” félsor végében laktak, az erdő szélén, ahogy megénekelte a Tatabányai lány című dalában is. Édesapja bányászlámpáját is láthatta a közönség, és a házaspár fogadott lánya mesélt testvéreiről is. 

Szó volt az énekesnő gyerekkori csínytevéseiről, láthatta a közönség Néróval, a német juhásszal. Hallhattak karrierjének építéséről, és arról, hogyan találkozott Vámosi Jánossal. 

Az emlékestre néhány színes estélyi ruhát is hozott magával Tücsök Mária. Mivel varrótanfolyamra is járt Záray Márta, így sokszor ő díszítette, gyöngyözte a ruháit. Jól sakkozott, és ült egy asztalnál a szintén tatabányai Lángos Józsa többszörös magyar bajnokkal, edzővel, versenybíróval is. 

Megannyi kedves történet elevenedett meg a hazai könnyűzene állócsillagairól, akiknek a sírja Tatabányán van, az Újtelepi temetőben. Közteret is elneveztek az énekesnőről. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában