Feltörekvő fiatalok

2023.05.09. 15:30

Dobogós helyezéssel és oklevéllel tértek haza a bakonysárkányi diákok

A Teleki Pál Kárpát-medencei földrajzverseny egri döntőjében kőzetfelismerésből és véletlenszerűen húzott tételekből bizonyíthatták tudásukat.

Sz.N.

A Bakonysárkányi Fekete István Általános Iskola két tanulója képviselte Komárom-Esztergom vármegyét a harmincegyedik Teleki Pál Kárpát-medencei földrajzverseny egri döntőjében. A hetedik osztályos Buda Bálint kiemelkedő teljesítményt nyújtott, ezzel országos harmadik helyezést ért el. A nyolcadikos Varga Ádám is jól szerepelt, aki immár második alkalommal emelkedett a vármegyei ranglista élére, ezzel megszerezve a lehetőséget a legjobbak közötti versengésre. Egerbe összesen ötvenhat tanuló kapott meghívást, ahol Varga Ádám tizennegyedik lett.

A háromnapos kemény küzdelem írásbeli fordulóval kezdődött, majd szakmai terepbejárás és a hozzá kapcsolódó feladatok következtek. Végül szóbeli vizsgával zárult a feszített tempójú megmérettetés, amely leginkább az egyetemi vizsgákra hasonlít. Kőzetfelismerésből és véletlenszerűen húzott tételekből önálló, összefüggő feleletből áll. 

A verseny az elmúlt években nemcsak országos, hanem egész Kárpát-medence magyarlakta területeire kiterjedt, és rendkívül összetett módon méri a tanulók ismereteit. A magas szintű szakmai tudás mellett szükség van jó előadókészségre, megfigyelőképességre, memóriára, összefüggések meglátására és persze kitartásra. Az elismeréseket az Eszter­házy Károly Egyetem Dísztermében vehették át a bakonysárkányi diákok a verseny zárónapján. A tanulókat Benis István pedagógus készítette fel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában