Bor- és művészeti fesztivál

2022.06.13. 07:00

Tarolt a közösségi bor Dorogon, nagyban folyt a hegy leve a KOSBOR-on

Minőségi nedűk, kreatív koreográfiák és hangulatos szerzemények töméntelen mennyiségben – két év kihagyás után ezekkel tért vissza a dorogi KOSBOR’22 – Térségi bor- és művészeti fesztivál.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: W P.

– Jó, hogy nem csütörtökön kezdődött a program, nem örültem volna, ha itt a borok kínálgatása közben lecsap ránk a vihar – jegyezték meg a palack kinyitása közben az egyik standnál, utalva arra, hogy múlt hét csütörtökön hatalmas felhőszakadással érkezett meg a zivatar a térségbe. Bár péntekre is kiadták a riasztást, ez sem tántorította el az érdeklődőket, akik helyet foglaltak az asztaloknál, illetve megtekintették a kínálatot. Hamar megteltek az asztalok érdeklődőkkel, több ezren látogattak ki a két nap alatt a dorogi Otthon térre.

– Mit tud ez a kettőskeresztes Neszmély bor? – kérdezte a megnyitó után a kesztölci Szivek Pince standjánál egy férfi. Szivek Péter borász pedig elő is lépett, és mesélni kezdett. 

Két év kihagyás után visszatért a dorogi KOSBOR’22 – Térségi
Szivek Péter (balra) mesélt is a térségi közösségi borról (Forrás: W P. / 24 Óra)

Megtudtuk, hogy az ászári Bősze és Petőcz Pincészetek, a neszmélyi Hilltop Borászat, a dunaszentmiklósi Kősziklás Borászat, a baji Kisbaka Családi Borbirtok, illetve a Szivek Pince megalkotta a Neszmélyi BORvidékÉrt Egyesületet. Az alapítók célja, hogy nagyobb figyelem háruljon a Neszmélyi borvidékre, ennek érdekében célul tűzték ki a közösségi borok létrehozását is. Így született meg a #Neszmély is, mellyel kapcsolatban Szivek Péter elmondta, hogy meg van határozva, hogy milyen szőlőfajtákból állhat a cuvée. 

Két év kihagyás után visszatért a dorogi KOSBOR’22 – Térségi
A helyi Dorszen Akusztik zenekar is fellépett a Kosboron (Forrás: W P. / 24 Óra)

– Vannak bizonyos szabályok, amelyek alapján minden pince elkészíti a saját borát, mi például három szőlőfajtát használtunk fel. A lényeg, hogy egy olyan nedű szülessen, ami jól tükrözi a borvidéket, jó savszerkezetű, jól fogyasztható, relatíve illatosabb és fiatalosabb stílusú legyen – mondta, miközben kezébe vett egy palackot. 
Később több standnál is eszmecserét folytattunk az árusítókkal, akik mind hasonlóan látják a borvidék sikerét. Úgy vélik, hogy a közös gondolkodás, a hatásos marketing révén a térség végre elfoglalhatja megérdemelt helyét a magyarországi turizmus térképén. 

Természetesen a borok mellett számos érdekesség várta az érdeklődőket, a bountys kürtöskalács, a bodzafröccs és a pillecukros palacsinta is kelendő volt. A standoknál különböző kézműves termékeket is lehetett vásárolni, festményektől kezdve egyedi hűtőmágnesek, kézműves faragott gyertyák és festmények is gazdára találhattak. Mindemellett két napon át szólt a zene, a tánccsoportok felejthetetlen élményeket nyújtottak a közönségnek. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában