megyejáró

2021.05.28. 11:30

Bemutatkozik Nyergesújfalu, ahova bekopogtatott a jövő

Az önkormányzati forintokból, illetve állami költségvetésből elkészült vagy folyamatban lévő beruházások sorozatának egy részéről kaptunk kérésünkre rövid összegzést Mihelik Magdolnától, Nyergesújfalu polgármestertől.

Fenyvesi Károly

Az elkészült vagy folyamatban lévő beruházások egy részéről kaptunk kérésünkre rövid összegzést Mihelik Magdolnától, Nyergesújfalu polgármestertől.

A Duna Nyergesújfalu és Tát közötti nyílt ártéri szakaszán elkészült egy gát, illetve a Sándor-patak zsilipet és víztározót kapott. Kormányzati támogatással, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a munkába bevont szakértők, cégek sora a munka nagyságához viszonyítva nagyon gyorsan teljesítette a feladatokat. Megvalósították az érintett területek élet- és vagyonvédelmét, biztonságban vannak az állami szinten is jelentős gyártási kapacitást jelentő ipari gyártóegységek. A sportcélú használat keretein belül, horgászni a továbbiakban is lehet a Duna-part gátat kapott szakaszán. Nagy folyónkhoz a hétvégi házas övezet előtt lehet lejutni, a gépjárművek parkolása is megoldható.

Szabadidőpark készül az egykori focipályán

Sikeres volt az előző önkormányzati ciklusban készült látványtervekkel újra beadott pályázat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. Az elnyert 180 millió forintos támogatással szabadidőparkot lehet kialakítani a napjainkban búcsútérként ismert korábbi eternitgyári labdarúgópályán.

Címerében is őrzi a Dunát

A város címere kék-zöld-ezüst színű, alul csúcsíves pajzs. A pajzsfő kék színű, a díszhelyen fekete szegélyű, ezüstszínű, kezében kürtöt tartó lovas látható. A pajzsderék zöld színű, hullámvonalas. A pajzstalp csúcsíves, ezüstszínű.

A címerben a pajzsfő kék színe az égboltot, a díszhelyen látható kürtös lovas a település történetében jelentős szerepet játszó postakocsi-váltóhelyet jelképezi. A pajzsderék zöld hullámvonala a Nyerges­újfalut övező hegyekre, az ezüstszínű pajzstalp alul a Dunára utal.

A település a Dunántúli-középhegység északi szélén, a Duna jobb partján található, Esztergomtól 16 kilométerre.

A terület jelentős részét pihenőparkká alakítják át, a gyerekeket többgenerációs, tematikus játszótér és közlekedési tanpálya, a felnőtteket szabadtéri fitnesz lehetősége várja majd. Izgalmas elképzelés a kétszáz nézős szabadtéri színpad, a játszóház, a kávézó és a mosdó is, kiépítik a közvilágítást, megoldják a csapadékvizek elvezetését, közparkolót alakítanak ki.

Az utóbbi években a helyi óvodák jelentős mértékben gazdagodtak szabadtéri játékokkal, a folytatásban az úgynevezett utcajátszóterek kialakításának örülhetett több korosztály is. Az önkormányzat az egyik legismertebb hazai gyártótól igyekezett színvonalas, tartós, a biztonsági követelményeknek tökéletesen megfelelő eszközöket vásárolni. A változásokat érzékelni lehet az Eternit-városrészen, a Radnóti Miklós téren, a Liget utcában, a Duna utcában, a Füst Milán utcában és a Május 1. téri játszótéren is.

Rövidesen befejeződik a terep rendezése is

A 10. számú főút melletti egykori trafóház mögötti, a Dunáig tartó, a helyiek által Dobraként említett területen jelentős munkával utat és járdát, illetve parkolóhelyeket alakítottak ki, elkészült a csapadékvizeket elvezető rendszer. Nem tervezett munkaként, a korábbi csőtörések okozta süllyedések miatt, felújították a közeli bolt mögötti utat. Rövidesen befejeződik a tereprendezés is.

Mihelik Magdolna: rövidesen újabb beruházásokat kezdünk el

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyik pályázatán elnyert támogatásnak is köszönhetően megújulnak, illetve korszerűsödnek a Munkácsy ligeti Civilek Háza belső terei. Átépítik, bővítik a vizesblokkot, mozgáskorlátozottak által is használható WC-t alakítanak ki. Kicserélik az ajtókat és az ablakokat, az emeleti nagyterem új padlózatot kap, a kivitelezés zárásaként jöhetnek a festő szakemberek. Az intézmény bejárati ajtaja elé akadálymentesített rámpát alakítanak ki.

Új lakóterület és egy régi villa

Mihelik Magdolna polgármester elmondta azt is, hogy a városból a szomszédos Bajótra vezető közút jobb oldalán, az önkormányzat által tizenhat éve védetté nyilvánított Héregi úti vadkörtefáig látható városrészre tervezett új lakóterületen több munka befejeződött. Kialakították a víziközmű- és a gázvezeték-hálózatot, folyamatban van az erősáramú rendszer kiépítése, aztán következik az internetes, telefonos kapcsolatok feltételeinek megteremtése.

A csapadékvíz-elvezetés nyomvonalát várhatóan módosítani fogják. A hazai képzőművészet egyik legismertebb alakja, Kernstok Károly festőművész egykori nyergesi, immár legendássá vált műemlékvillájának felújítása eddig a terveknek megfelelően alakult. Feltárását követően a tetőszerkezet okozott meglepetéseket, de a szakemberek szerint szerencsére nincs szükség a gerendázat cseréjére. A rendszeres, hétfőnkénti egyeztetéseken az aktuálisan jelentkező kérdésekről születik döntés.

Ismerősök délutánja

Immár hatodik esztendeje, hogy hetente egyszer, szerda délutánonként a korábbi főutcai általános iskola udvarán, illetve az épület előtti térkövezett placcon kinyit a városi termelői piac, a Nyergesi Stelázsi. A sváb hagyományú településen a stelázsi több generációnak jelenti a sok mindent rejtő, kínáló kamra polcos állványát.

Az asztal két oldaláról ismerősök köszöntik egymást (Fotó: F. K. / 24 Óra)

A helyszín kínálta magát, a 10. számú főút mellett szem előtt van, a hátsó udvaron lehet parkolni. Az árusok döntő többsége régi ismerősként rendszeresen pakolja ki kínálatát asztalára.

Egy padláson pihent

Az Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója, Kákonyi Gellért nagyon lelkesen beszélt egy hatvan évnél becsülten idősebb, KN17/600S típusú, orosz gyártmányú, hordozható mozgóképvetítő gépről. Egy nyergesi barátja bukkant rá az egyik helyi ház padlásán, a 10’S Mozi előterébe pont egy ilyen masinát képzelt el. Az ötletből valóság lehet, rövidesen elkezdődik a masszív kis gép új története, amelybe sok minden beleférhet.

Az immár a művelődési központ műszaki eszközparkjába tartozó, 35 milliméteres analóg rendszerű vetítő elemei nyolcvan százalékban megvannak. Jól használhatók az állítható, fából készült lábai is, apró csavarjai is fémtiszták, mozdíthatók. Gellért úgy döntött, hogy a vetítő minden külsőségét, egyediségét megőrizve, a géptestbe digitális projektort épít be. Ezt aztán laptopra/bejátszóra lehet csatlakoztatni, hangrendszert tesznek mellé, aztán jöhet a film.

A különleges vetítőgép

A művelődési központ igazgatója a mozgóképvetítő gép jövőjéről annyit árult el, hogy nyárestéken a helyi kertmozi fontos szereplője lehet. A helyszín kiválasztása elkezdődött.

Segít és partner a megye

A közösségi élet aktív színtere lesz az új szabadidőpark Nyergesújfalun, amit a régi focipályán hoznak létre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében elnyert 180 millió Ft-os támogatásból.

– A gyermekeket többgenerációs játszótér és KRESZ-pálya, a felnőtteket szabadtéri fitneszpark fogadja majd – tájékoztatott Mihelik Magdolna polgármester. – 200 nézőt befogadni képes szabadtéri színpad is létesül, mellette játszóház és kávézó teszik majd komfortossá a pihenést.

– Jó megtapasztalni, hogy a települések megálmodta fejlesztések sorra megvalósulhatnak – fejezte ki örömét Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke.

A fejlesztést finanszírozó határozatot a megyei önkormányzat koordinációja és támogató döntése tette lehetővé, a megyei önkormányzat fejlesztő szervezetével közös megvalósításban.

Az összeállítás a Nyergesújfalui Önkormányzat támogatásával készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában