fejlesztés

2021.02.11. 07:00

Végre felújíthatják a tatai vasútállomást

A vasúttársaság már elkezdte készíteni az állomás átalakításának terveit.

G.D.V.

Megújul a tatai vasútállomás épülete és a háttérben lévő felüljáró is

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Végre felújítják a tatai vasútállomást. Legalábbis az ehhez szükséges terveket már elkezdte készíteni a vasúttársaság. A hírt Michl József, Tata polgármestere is megerősítette. Mint elmondta: évek óta kérik a MÁV. Zrt.-t, hogy újítsák fel az épületeket, illetve oldják meg felüljáró problémáját.

– Hosszú évek óta rendszeresen jeleztük a vasúttársaság felé, hogy elfogadhatatlan állapot, ami a tatai állomáson van. Egyrészt az átjáró az Újhegybe, illetve maga az épület állaga is megy tönkre. A MÁV most megkereste a várost azzal, hogy elindította a nagy parkolónak, az épület felújításának, illetve a gólyahíd akadálymentesítésének a tervezését. Hogy mikor valósul meg, arra nem kaptunk tájékoztatást – árulta el a polgármester.

Hozzátette: mivel az állomás a MÁV tulajdonában van nekik kell azt felújítaniuk. A várossal csak egyeztetik a terveket, egyrészt településképi véleményt kell adniuk, másrészt a vasútállomás több önkormányzati tulajdonú telekkel is határos.

Megújul a tatai vasútállomás épülete és a háttérben lévő felüljáró is
Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra

Hogy miként fog átalakulni a tatai nagy állomás egyelőre nem tudni. A MÁV sajtóosztályától kapott információk szerint csak a tervezést követően lehet meghatározni a kivitelezés pontos műszaki tartalmát és a becsült költségeket.

– A tatai állomás tervezési munkái a korábbi ütemezésnek megfelelően megkezdődtek. Az állomás felújítása során a korábban jelzett P+R és B+R parkoló létesítésén túl új tartalmakkal bővült a feladat: az utasforgalmi területek, az épület homlokzata, az épülethez csatlakozó előtető, az utas WC felújítása és az utastájékoztató rendszerek megújítása is tervben van, illetve várhatóan a funkció nélküli épületeket is elbontják majd.

A felüljáróról később döntenek

Arról azonban, hogy mi lesz a felüljáró sorsa, amin a peronokat lehet megközelíteni, egyelőre nem tudni.

– A meglévő felüljáró vizsgálatát követően határozhatóak meg a szükséges beavatkozások. A tervezés részeként az utasforgalmi területek akadálymentes megközelítéséhez szükséges beavatkozásokat is megvizsgálják – válaszolta megkeresésünkre a MÁV sajtóosztálya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában