büszkeség

2021.01.31. 10:25

Rangos díjjal ismerték el az oroszlányi balettmester kultúrateremtő munkáját

Csáky Mária kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként a Táncoktatásért díjat vehette át nemrégiben Budapesten. A megyei Prima Primissima- és a Réti Piroska-díj tulajdonosával, a kétszeres nívódíjas balettmesterrel beszélgettünk az elmúlt esztendőről.

Wágner Zsanett

Forrás: Beküldött

Rangos szakmai díjakkal tüntette ki a 30 éves Táncpedagógusok Országos Szövetsége azokat a nevelőket, akik tudásukkal hozzájárulnak a szakmakultúra fejlődéséhez. Az elismert pedagógusok között szerepelt Csáky Mária, a Silhouette Táncegyüttes művészeti vezetője is.

– A feltöltődés éve volt – szögezi le a 2020-as évértékelő nyitányaként Csáky Mária. A táncegyüttes vezetője kifejtette, évtizedek óta nincs megállás a Silhouette háza táján, mindenképp pozitívumként értékeli a pihenőt. – A gyerekek újult erővel vághatnak neki az idei évnek – mondta.

Noha kevesebb idő jutott a próbákra, a fellépésekre, mindenképp alaposabb előkészületek mentén zajlott a munka. A járványidőszakban hozott óvintézkedések dacára voltak az együttes életében fontos momentumok. Versenyek, illetve szakmai továbbképzések. Szeptemberben például a Szeretlek, Magyarország! pályázatán keresztül Jurák Bettina független művész és Földi Béla, a Budapest Táncszínház igazgatója látogatott el a Silhouette csapatához, és örömmel együtt töltöttek egy napot, ahol több szakmai fogást is elsajátíthattak.

– Fontos, hogy a gyerekek valami plusz feltöltődést kapjanak a tánc mellett vagy a tánc által – fogalmazott a szakember.

1994-ben alakult a Silhouette, akkor már több éve tanított Csáky Mária. Kezdetben gyermekek tanultak nála, felmenő rendszerben. Akkoriban egy osztály indult, azóta bővült a létszám és szélesedett a korosztály, akik mesteri fokon sajátították el a táncot. A névválasztásban a megfoghatatlanság volt vonzó. A Silhouette valaminek a körvonala, van benne egyediség. Csakúgy, mint a produkciókban.

A Táncpedagógusok Országos Szövetsége regionális versenyének Oroszlány adott otthont tavaly februárban, ahol a Silhouette minden produkciója dobogós lett. Ezt követően az októberi döntőben egy második és három harmadik helyezést sikerült elhozniuk a lányoknak, ráadásul a Magyar Teátrumi Társaság különdíját is megkapták. A szakmai ítészek között olyan neves művészek szerepeltek, mint Szakáll György Kossuth-díjas táncművész, Andrea Paolini Merlo balettmester, koreográfus; és Földi Béla, a Budapest Táncszínház igazgatója.

Címkék#balett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában