meglepetés

2020.12.21. 14:26

A tatabányai szakember szerint karácsonykor nem szabad házi kedvencet ajándékozni

A karácsony közeledtével felmerülhet a szülők, nagyszülők és barátok körében a gondolat, hogy szeretteiket egy házikedvenccel lepjék meg ajándék gyanánt. Bányai Krisztina, a Segítő Kéz a Kutyákért Egyesület elnöke sokéves tapasztalatai alapján azonban hangsúlyozza: a hirtelen jött öröm mellé később kellemetlen érzések társulhatnak.

Raffael Veronika

Forrás: Shutterstock

– Azoknak, akik állatot szeretnének, mindig felvázoljuk a kisállattal való együttélés árnyas oldalát is. Beszélgetünk az ebrendészeti telepre érkezőkkel, segítünk nekik a döntésben. Szem előtt kell tartani, hogy egy kutya, vagy egy macska tíz–tizenöt évig él. Így amellett, hogy hatalmas szeretetet kapunk tőlük, ez idő alatt felelősséggel is tartozunk értük – tette hozzá Bányai Krisztina.

– Ha a család valóban elhatározza magát az örökbefogadás mellett, érdemes abba is belegondolni, hogy ki milyen feladatot vállal el az állat körül. Kell időt szánni a szocializálására, a beilleszkedésére és nem utolsósorban a családnak is új rendet kell kialakítani, amiben a háziállatnak is elegendő időt, figyelmet szentelnek – hangsúlyozta az elnök, aki szerint az ünnepi időszak körüli fennforgás miatt még fontosabb átgondolni az adoptálást.

– Először is fontos, hogy akiknek ajándékozunk, tudjanak arról, hogy állat érkezik a házba, meglepetésből sosem szerencsés kiskedvencet ajándékozni. Nem biztos, hogy pozitív meglepetést okozunk. A karácsonyi időszak mindemellett amúgy sem a legalkalmasabb arra, hogy állatot vigyünk haza. Fiatal kedvencek esetében a nevelés kezdeti szakasza nagyon fontos. A szobatisztaságra szoktatás során akár kertes házban, akár tömblakásban élünk, egy kutyát sűrűn kell sétáltatni a téli hideg ellenére is – fogalmazott Bányai Krisztina, aki hozzátette: első tapasztalatként a karácsonyi és az újévi forgatag sem tesz jót egy állatnak.

– A vendégeskedés, illetve a petárdázások nem kedveznek a beilleszkedésnek. Minden új, a környezet, a sok ember és a gazdi is. Tovább gondolva a dolgot, még a jelenlegi helyzetben is szem előtt tartandó, hogy az új évben a szülők visszatérnek a munkához, a gyerekek a tanulmányaikhoz – nem jut elegendő idő az állatra. Gondoskodás nélkül főleg a fiatal állatok elkezdenek rosszalkodni, szétrágni pár dolgot a lakásban. Ez senkinek sem jó, ezért javasoljuk a megfontolt döntést. Nem csak az ünnepekre, több évre fogadunk örökbe – zárta szavait az egyesület vezetője.

Következetesség

A Tatabányai Ebrendészeti Telepről számos állatot adtak már örökbe idén tavasszal a koronavírus-járvány első hulláma alatt, amelyek szerencsés módon a családoknál maradtak és később nem kerültek vissza a menhelyre. Bányai Krisztina szerint az előző évekhez képest idén az emberek sokkal körültekintőbben fogadnak magukhoz állatot.

– A tavalyi adventi időszakhoz képest, de már csak a tavaszhoz viszonyítva is kevesebb az örökbefogadás. Ebben a vészterhes időszakban jó látni ezt a tendenciát, viszont másrészről továbbra is várjuk a családokat egy látogatásra, emellett pedig köszönjük a folyamatosan érkező adományokat – tette hozzá az egyesület elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában