magyar kultúra napja

2020.01.22. 07:30

Rauscher György Díjjal ismerték el azt, amit Dankó József tett Dorogért

Dankó József, a város korábbi alpolgármestere, köztiszteletben álló nyugalmazott pedagógusa vehette át idén a Rauscher György Díjat. A dorogi magyar kultúra napi rendezvényen továbbá elismerő emléklapot kapott dr. Tóth Gizella Piroska háziorvos, Lévai Levente pedig jó tanuló-jó sportoló kitüntetésben részesült.

Walczer Patrik

Dankó József, a város korábbi alpolgármestere, köztiszteletben álló nyugalmazott pedagógusa vehette át idén a Rauscher György Díjat.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

A József Attila Művelődési Házban található Dorogi Galériában nyitották meg, ahol a Komárom-Esztergom Megyei Művészek II. Megyei Tárlatát tekinthették meg az érdeklődők. A. Bak Péter, a tárlat kurátora, művészeti író egyenként bemutatta az alkotókat és néhány mondatban ismertette a látható alkotásokat.

Ezután Rauscher György Díjat adományoztak Dankó József részére. A nyugalmazott pedagógus tanítói és tanári képesítése megszerzése után nagy hangsúlyt fordított az értékközvetítő pedagógia, a nyelvi, irodalmi és kommunikációs program terjesztésére. Dankó József folyamatosan képezte magát, éveken át tagja volt a Magyar Történettudományi Társulat országos vezetőségének is, de több területen elért eredményei mellett az önkormányzat által megjelentetett könyvsorozat köteteinek író-szerkesztő, lektoraként is ismert. A korábbi alpolgármester – aki a magyar-angol két tannyelvű oktatást is folyamatosan támogatta – dr. Tittmann János polgármestertől és Steindl Balázstól, a megyei közgyűlés alelnökétől vette át az elismerést. Méltatása után azt mondta: reméli, hogy még sokáig a város rendelkezésére állhat.

A rendezvényen elismerő emléklapot kapott dr. Tóth Gizella Piroska körzeti- és háziorvos, aki 1983 óta végzi munkáját a városban, emellett éveken keresztül körzete ellátásán túl részt vett a dorogi kistérség ügyeleti rendszerében. A díjátadó után megjegyezte: reméli, hogy páciensei is érezték azt, hogy igyekszik mindent megtenni értük. Hivatását pedig addig szeretné végezni, amíg egészsége engedi.

Lévai Levente, a Dorogi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű és Sportiskolai Általános Iskola Eötvös József Tagiskolájának nyolcadik évfolyamos diákját a város jó tanulója-jó sportolója díjjal tüntették ki, aki az Esztergom Birkózó Sportegyesület versenyzőjeként és a magyar serdülő válogatott tagjaként is remekel. A sportoló azt mondta: dorogi lakosként szeretne minél szebb eredményeket elérni.

Ünnepi hangversenyt tartottak

A magyar kultúra napja apropóján a dorogi Erkel Ferenc Zeneiskola Halleluja Kamarakórusa lépett fel a József Attila Művelődési Házban. Farkas Rose-Marie karmester énekes-tanár köszöntötte a résztvevőket, majd vezényletével és Kálvin Balázs zongoraművész közreműködésével változatos műsort adtak elő. Elsőként Szergej Rachmaninov Angyal című műve hangzott el, majd a továbbiakban Jenkins, Verdi és Rossini munkásságát idézték meg. Kálvin Balázs eljátszotta Bartók Béla Tizenöt magyar parasztdal néven ismert nótagyűjteményt, a közönség pedig nagy tapssal jutalmazta a szólóműsort. A kórus zárásként Erkel Ferenc Hunyadi László, valamint Bánk Bán című operájának egy-egy részletét énekelte el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában