kultúta

2020.01.18. 09:18

Rangos elismerést vehet át Prokopp Mária

A magyar kultúra napja alkalmából ismerik el a professzor asszonyt a művészetért végzett munkájáért.

W. P.

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. O. Z.

A magyar kultúra napja alkalmából a Magyar Kultúra Lovagja címmel ismerik el Prokopp Mária művészettörténészt – tudatta az infoesztergom.hu. A szakember az elismerést január 18-án szombaton Budapesten, a Stefánia Palota színháztermében veheti át, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány jóvoltából.

A Kultúra Lovagja címet az alapítvány a kultúra különböző területein huzamos ideje lendületesen és lovagiasan tevékenykedők elismerésére 1998 szeptemberében hívta életre, írja az ELTE.hu. A cím a művészi teljesítmény mellett elismeri az irodalmi, közművelődési, kultúraszervező életművet, illetve a magyar kultúra támogatását is

Prokopp Máriának, az ELTE professzorának életét a magyar és az egyetemes kultúra ápolása határozza meg. Fáradhatatlanul ismerteti meg hallgatóival a reneszánsz mestereket, a kora középkori építészetet és freskóművészetet. Az elsők között kezdte el a kárpát-medencei freskóművészet tudományos feldolgozását. Azonnal a helyszínre siet, ha a régi templomok festése alatt középkori freskók létezéséről kap hírt. „Ne csak nézzük a csodákat, hanem értsük is a jelképeket” – vallja.

Előadásaiban párhuzamos példákat állít Magyarország és Európa egyes területeiről. Kitűnő kapcsolatot ápol kortárs művészekkel és támogatja a fiatal kutatókat. Prokopp Mária korábban már több elismerésben is részesült. 2016-ban Esztergom díszpolgárává is megválasztották, tavaly márciusban pedig konferencia keretében elevenítették fel munkásságát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában