tárlat

2019.12.02. 07:25

Városszépítő építők kiállítása nyílt a tatai söréttoronyban

Tata szülöttje, Puhl Aladár mérnök, a Turul sörétgyár műhelyépületének, valamint a 37 méteres öntőtoronynak a tervezője, építkezésének vezetője volt. Rá is emlékeztek a söréttoronyban, ahol a várost szépítő építészek munkáiból pénteken nyílt állandó kiállítás.

Petrik József

A kiállítás helyszíne, a város legmagasabb pontja napjainkban egy másik híres építőmester nevét viseli, ugyanis a söréttorony „egyben” a Fellner-kilátó. A megnyitón Kövesdi Mónika művészettörténész idézte fel a várost formáló kiváló mesteremberek, építészek munkáit, amely alapján Tata története és fejlődése is tetten érhető.

A bemutató során azonban nem csak az építőkkel, de az építtetőkkel is megismerkedhetnek a látogatók, Miksa császártól egészen az Esterházy família tagjaiig. A tárlat nyolc kiváló szakember nyolc emblematikus helyi épületén keresztül idézi fel, miként hagytak nyomot a város szövetében… A építészek többségének arcvonásait nem ismerhetjük pontosan, ám Lévai Ádám művész-tanár képzelőerejének köszönhetően mégiscsak megelevenednek a portréik is a falakon.

Kukucskálhatunk

Michl József polgármester köszöntőjében egyebek mellett azt emelte ki, hogy a falakról ránk tekintő építészek mindegyike sokat tett azért is, hogy Tata szerethető legyen. Az őseinkről, illetve az elődökről az ilyen jellegű megemlékezések mindig egyfajta elégtételt jelenthetnek. A kilátó tetején elhelyezett kamera segítségével pedig a nap 24 órájában „leskelődhetünk” a városban.

Kövesdi Mónika, az egykoron hadiépítészeti jelentőségű tatai vár történetét taglalva a XVI. században élt Suess Orbánig nyúlt vissza a múltidézésben, majd szólt a nagytemplom építőjéről, Anton Pilgramról, a kapucinus templom tervezőjéről, Kuttner Jakabról, az Esterházyak uradalmi építőmesteréről, Fellner Jakabról, a piaristák építészéről, Hültl Dezsőről, majd Feszty Gyuláról és az iskolaépítő Baumgarten Sándorról.

A helytörténeti egyesület elnöke, dr. Kis Tiborné pedig a két világháború közötti időszak korszakos alakjának, Puhl Aladárnak szerteágazó, szinte páratlan munkásságát elevenítette fel. Puhl vezette az állandó kiállítás helyszínéül szolgáló söréttorony építését is 1933. december és 1934. szeptember között. A kiváló szakember halálának 60. évfordulójáról éppen ebben az esztendőben emlékezett meg az egyesület, a szakma és szülővárosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában