mederrendezés

2019.05.24. 16:00

Sikerrel rendezték a Kismosó-patak medrét, melyen tanösvény is lett

Sokéves kálváriára tehettek pontot Tatán, amikor átadták a Kismosó-patak megújult medrét és a patak környékét.

Petrik József

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Ahogy arról korábban beszámoltunk, tavaly nyár végén, ősz elején kezdődött a Kismosó-patak és környékének rehabilitációja, mederrekonstrukciója. A munkálatok a forrásmedence feltárásával kezdődtek, május 24-én pénteken pedig már a Forrás tanösvénnyel „kiegészült” sikeres mederrendezést ünnepelhették a létesítmény átadásán megjelentek.

Miért Kismosó?

A patak „Kismosó” elnevezés onnan ered, hogy a helyszínen kiépített forrásmedencében egykor naponta mintegy 725 köbméter kristálytiszta, 18,5 Celsius-fokos karsztvíz tört fel. A környéken élő háziasszonyok rendszeresen idejártak ruhát mosni, miközben több Komáromi és Nagykert utcai porta végében is kialakítottak kisebb-nagyobb úgynevezett mosómedencéket.

A Kismosó-patak kálváriája a '90-es évekig nyúlik. A környékbeli bányaművelés felhagyása után a leapadt karsztvíznívó emelkedni kezdett. A visszatérő források pedig azóta is folyamatos problémát jelentenek a városban. Napjainkra azonban az egykori havária helyzetből összetett és összehangolt szakszerű védekezés lett. A források megfékezéséhez állami források is kellettek. Ezekkel a pénzekkel eddig jól sáfárkodott Tata. Ennek „kézzelfogható” példáját láthattuk tegnap is, a Kismosó-patak mederrendezésénél, amelyet tájékoztató keretében „adtak át”.

Az eseményen részt vett dr. Dukai Miklós, az önkormányzatokért felelős helyettes államtitkár, Bencsik János, a Tatai-medence országgyűlési képviselője, dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, Borsó Tibor, a megyei közgyűlés alelnöke és Michl József polgármester is.

Bencsik János, Dukai Miklós és Michl József megszemléli a medret (Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra)

Michl József egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy az önkormányzat további 15 milliót fordított a közvilágítás megoldására, járdára és ivóvíz-vezetékek kiváltására. De a város készen áll a források féken tartását célzó munkálatok folytatására.

Megújult a patak környéke (Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra)

További részleteket a 24 Óra május 25-i számában olvashatnak

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában