díjazás

2018.10.25. 20:02

Itt a bizonyíték: Tata nemzetközi szinten is a vizek városa

A Wetland City elnevezésű díj olyan nemzetközi elismerés, melyben azokat a településeket díjazzák, amelyek sokat tesznek, tettek a vizes élőhelyek védelméért. Tata is kiérdemelte ezt a díjat idén.

F. M.

Dubajban vehette át Tata városa nevében Michl József polgármester október 25-én Ramsari Egyezmény Wetland City díját. Egy olyan elismerést, mely a város munkáját és a közösséget is díjazza ezzel, amiért védelmezi a vizes élőhelyeket a településen.

A Ramsari Egyezmény

1971. február 2-án az iráni Ramsar városában írták alá a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyekkel kapcsolatos szerződést, a Ramsari Egyezményt, mely 1975-ben lépett hatályba és azóta a világ minden tájáról 169 ország csatlakozott hozzá. Az egyezmény értelmében vizes területnek számítanak azok az akár természetes, akár mesterséges, állandó vagy ideiglenes mocsaras, ingoványos, tőzeglápos vagy vízi területek, amelyeknek vize álló, áramló, édes, félédes, sós, ideértve azokat a tengervíz-területeket is, amelyek mélysége apálykor nem haladja meg a hat métert, valamint az időszakosan kiszáradó szikes tavak. A ramsari egyezmény célja a vizes élőhelyek megőrzésének elősegítése, és az ehhez szükséges jogi, intézményi keretek megalapozása. Az általa létrehozott Nemzetközi Jelentőségű Vadvizek Jegyzékében minden résztvevő állam legalább egy vadvizes területe szerepel. A ramsari listát ma már több mint 1900 helyszín alkotja, az 1979-ben csatlakozott Magyarországról 29 élőhelyet vettek fel, melyek összterülete 243.000 hektár.

A díjat mintegy 170 országot tömörítő Ramsari Egyezmény közgyűlése szavazza meg annak a 18 városnak, idén köztük Tatának is, amelyek óvják a vizeket, a vizes élőhelyek ökoszisztémáját. A tatai vizek védelmében kiemelkedő szerepet játszik az Által-ér Szövetség is. A szövetség egyik első, vízgyűjtő köré szervezett magyarországi társulás, melyben önkormányzatok, gazdasági társaságok és nonprofit szervezetek dolgoznak a tatai Öreg-tó vízminőségének javításán. A Magyar Tájdíjat is elnyert egyesület alapította meg 47 partnerszervezettel közösen a Gerecse Natúrparkot, valamint főszervezője a tatai Vadlúd Sokadalomnak.

A közösség ereje is kellett a díjhoz

A díjra a Magyar Kormány Agrárminisztériuma akkreditálta a Vizek Városát. Ahogy a Minisztérium írta a díjra való nevezéskor:

„Tata városa már régóta bajnok a vizes élőhelyek megőrzésében és tavait a legnagyobb gonddal kezeli. A közösség, az állami természetvédelem és számos a civil szervezetek közösen végezték el a vizes élőhelyek helyreállítási projektjét. Az együttműködésük legnagyobb eredménye talán a rendszeres természetvédelmi rendezvények az oktatásban, melyben az új generációk helyi természetvédők folytatják a munkát, amely több évtizeddel ezelőtt kezdődött.„

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában