halad a munka

2018.10.03. 18:04

Így harcol a visszatérő forrásokkal Tata a Kismosó-pataknál

Sajtótájékoztatót tartott Michl József, Tata polgármestere és Bencsik János országgyűlési képviselő a Kismosó-patak rendezésének munkálatairól.

Petrik József

Fotó: Zantleitner Ingrid/24 Óra

Fakadó forrásokkal, illetve belvízzel érintett környék a Kismosó-patak térsége. Idén tavasszal " target="_blank" rel="noopener nofollow">kezdődött a mederrendezés a sportcsarnok körüli térség „vízügyi” szempontból egyik neuralgikus pontjánál. A munkálatok állásáról, pontosabban előre haladtról október 3-án szerdán Bencsik János, a Tatai-medence országgyűlési képviselője és Michl József polgármester tartott tájékoztatót.

Jelenleg ideiglenes dréncsövezés zajlik a patak mellett, a felgyülemlett víz elvezetése érdekében, illetve, hogy a medret biztonságosabbá tegyék a víz befogadására. Ehhez igyekeznek az úgynevezett szűrőtestet is minél mélyebbre helyezni. A tervek szerint jövő tavasszal be is fejeződnek a környéken azok a munkálatok, amelyek a környékbeli visszatérő források egy részéből a patakba irányítják a vizet.

 

Bencsik János és Michl József a Kismosó-pataknál (Fotó: Zantleitner Ingrid/24 Óra)

A polgármester elmondta, hogy a meder-helyreállítás előkészületeinek utolsó állomásához érkezett a kivitelezés, így még a tél beállta előtt végrehajtható az ideiglenes dréncsövezés. A víz elvezetése után kezdődik el a munkálatok második szakasza, a konkrét meder építése, kialakítása. A tata.hu idézve a polgármestert arról ír, hogy a mederrekonstrukció befejezésével Tata egy újabb vizes látványossággal is gyarapodni fog.

Bencsik János arról is szólt, hogy a Belügyminisztériumban, a vízstratégiáról tartott egyeztetés során azután is érdeklődtek tőle, hogy a visszatérő források okozta problémák orvoslására nyújtott 327 millió forintos támogatást a tataiak miként használják fel. Az kijelenthető, hogy a központi forrásokat a „forrásokra” költi a város, azaz arra, amire pályázott. Mivel a rendelkezésre álló összeget a lehető leghatékonyabban használják fel, szinte biztosra vehető, hogy tavaszra a meder elkészül, a patak környékén élők pedig fellélegezhetnek.

A Facebook stábja is ott volt, amikor elkezdődött a munka a pataknál:

További részletek a 24 Óra október 4-i számában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában