szerencse fel!

2017.09.27. 19:57

Tisztviselőházzal bővült a tatabányai bányászati múzeum

A Jó szerencsét! emlékév keretében szerdán adták át a felújított, korábban magántulajdonban lévő egykori térmesteri lakást a tatabányai bányászmúzeumban.

kemma.hu/MTI

Fotó: Hagymási Bence

– A korabeli állapotúra helyreállított tisztviselőház 1942-ben épült, közvetlenül a múzeumot alkotó XV-ös akna udvarán. Az ingatlant a Szabadtéri Bányászati Múzeumért Alapítvány vásárolta meg, a felújításhoz pedig az önkormányzat nyújtott segítséget – mondta a múzeum igazgatója, Altdorferné Pál Gabriella, majd hozzátette, hogy a tisztviselőház megvásárlásával és felújításával az akna udvarán található utolsó korabeli ingatlan is múzeumi célokat szolgál. Az épület egy ikerház egyik fele, a másik részében a múzeum korábban – az egykor betöltött szerepének megfelelően – bányaigazgatói lakást alakított ki.

Balogh Csaba, az alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, hogy a fejlesztés teljes értéke megközelítette a 35 millió forintot. Az épületben terveik szerint kialakítanak egy térképészeti látványtárat, amely korhű geográfiai dokumentumokkal mutatja be a tatai medence bányászatának 120 évét, valamint kutatószobát is berendeznek.

A tisztviselőházat a Jó szerencsét emlékév keretében adták át, amellyel 2016. december 24. és 2017. október 10. között a város önkormányzata a tatai medencéből az első csille szén felszínre hozásának 120. évfordulója és Tatabánya várossá nyilvánításának 70. évfordulója előtt tiszteleg.

További részletek a csütörtöki 24 Órában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában