úthiba

2017.07.12. 13:37

Május 1. úti gödör: még mindig forrással hadakoznak

Egy lépéssel közelebb kerültek a Május 1. úti, folyton beszakadó, megsüllyedő gödör felszámolásához. A visszatérő források miatt van évek óta lezárva az útszakasz néhány métere Tatán.

Petrik József

A Május 1. út új sportcsarnokkal szembeni buszmegállója környékén – hivatalosan a 8119-es jelű út 58+820 km szelvényében – a forrásfakadásból adódó burkolatsüllyedést a közutat kezelő munkatársai is észlelték, egyúttal a karbantartási tevékenység lehetőségein belül mielőbb igyekeztek a biztonságos útviszonyokat ismételten kialakítani. Erről tájékoztatott minket Kósa Veronika, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megbízott osztályvezetője.

– A várost is érintő vízfeltörések, a talajvízszint-süllyesztéssel üzemelő mélyművelésű bányászati tevékenység felhagyását követően kialakuló karsztvízrendszer regenerálódási folyamatának és visszatöltődésének a következménye – emelte ki az osztályvezető. – Ez a Dunántúli-középhegységet érintő globális hidrogeológiai problémakör, amelynek megoldása az Országos Vízügyi Főigazgatóság hatásköre és feladata. A lokálisan, egy-egy vízfeltörési helyszínen történő kárelhárítás sajnos nem szünteti meg gyökeresen a problémát, ugyanis komplex vízelvezető rendszer hiányában bármikor, bárhol ismételten feltörhet a karsztvíz, további jelentős károkat okozva.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. feladata az útfenntartás, a forrásfakadások kezelése nem tartozik a profiljába. A Május 1. úton kialakult balesetveszélyes helyzet megszüntetése elsődlegesen nem útépítési feladat, ugyanakkor a biztonságos közlekedési környezet kialakítása elengedhetetlen.

– Társaságunk beszerzési eljárás útján választott ki és kötött szerződést a forrás okozta károk helyreállítására, valamint a felszínre törő forrásvíz kezelésének előkészítésére – hangsúlyozta Kósa Veronika. – A tervező a szerződés keretein belül elvégezte a szükséges talajmechanikai vizsgálatokat, a források szondázását. Viszont a helyreállítás költségeire csak a kiviteli tervek ismeretében adható hiteles költségbecslés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában