Koronavírus

2023.12.13. 10:20

Vádemelés: 60 embernek intéztek hamis védettségi igazolványt Esztergomban +videó

A hamis igazolványokért cserébe a két vádlott több mint 1 millió forintot zsebelt be.

Kemma.hu

A Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadása bűntette, valamint védettségi igazolással való visszaélés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat két vádlottal szemben, akik 2021-ben, Esztergomban hamis védettségi igazolvány kiállítását intézték el hatvan embernek, akik nem kaptak védőoltást.

A vád lényege szerint az elsőrendű vádlott 2021-ben részben jogtalan előnyért cserébe, részben szívességből a másodrendű vádlott által közvetített hatvan főnek a COVID védőoltásokat ténylegesen nem adta be, azonban az oltás megtörténtét a rendszerben rögzítette, így az érintett személyek a védőoltások felvétele nélkül jogosulatlanul koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló okmányhoz jutottak. Az első- és másodrendű vádlott az összesen 1 millió 205 ezer jogtalan előnyt megfelezte.

A főügyészség az első- és másodrendű vádlottal egyezséget kötött, és a vádemeléssel egyidejűleg indítványt tett arra, hogy a Tatabányai Törvényszék az egyezségeket hagyja jóvá, továbbá az elsőrendű vádlottal szemben három év börtönbüntetést, három év közügyektől eltiltást, és 300 ezer forint pénzbüntetést, másodrendű vádlottal szemben három év börtönbüntetést, három év közügyektől eltiltást, és 1 millió forint pénzbüntetést szabjon ki, valamint mindkét vádlottal szemben vagyonelkobzást rendeljen el.

A főügyészség a vádiratban azon vádlottak vonatkozásában, akik jogosulatlanul jutottak a védettség igazolásáról szóló okmányhoz, felfüggesztett szabadságvesztés büntetés és pénzbüntetés, illetve pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában