tájékoztatás

2021.11.30. 17:30

Sokkoló szám: kiderült, idén eddig hány lakástűz történt megyénkben

A katasztrófavédelem elképesztő esetszámról számolt be az idei, megyei lakástüzeket illetően. A fűtési szezon és az adventi időszak miatt a legkockázatosabb időszak jön.

Kemma.hu

A Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményében adott tájékoztatást arról, hogy az idei évben szűkebb hazánkban számtalan lakástűz történt, többek között olyan is, amely áldozatot követelt. A téli hónapok és kiemelten a fűtési szezon hatalmas kockázatokat rejt a lakástüzek kialakulásával összefüggésben.

Komárom-Esztergom megyében 2020-ban összesen 152 esetben kellett beavatkoznia a tűzoltóknak lakástűz miatt. Ez a szám idén, 2021-ben már 145-nél tart. Az esztergomi járásban az idei évben 46 esetben vonultak a tűzoltók lakástűzhöz, 7 alkalommal pedig szén-monoxid mérgezés gyanúja miatt. A legtöbb lakástűz emberi mulasztásra, gondatlanságra vezethető vissza. A tűzesetek kiváltó okai olyan veszélyforrások lehetnek, mint a nyílt láng használata, elektromos hiba, fűtési rendellenesség, főzés vagy a dohányzás. Ezek mindegyike megelőzhető lenne egy füstérzékelővel, de mindenekelőtt kellő odafigyeléssel.

Legutóbb Piliscséven történt halált okozó lakástűz. Az esztergomi hivatásos tűzoltók rövid időn belül a helyszínre értek, ám addigra a szomszédok bejutottak a lakásba és eloltották az égő ágymatracot és párnát. A házban egy eszméletlen embert találtak, akinek az újraélesztését megkezdték a mentők kiérkezéséig. A gyors beavatkozás ellenére azonban a férfi életét már nem lehetett megmenteni.

Hangsúlyozzák, hogy a fűtőberendezések esetében fontos, hogy berendezéseinket megfelelő időközönként szakemberrel megvizsgáltassuk, a szükséges karbantartásokat elvégeztessük. Ez vonatkozik, mind az elektromos, mind a gázzal, szilárd fűtőanyaggal működtetett rendszerekre is. Kiemelten fontos, a szilárd tüzelőanyaggal fűtő háztartásoknál rendszeres vizsgálat, tisztítás a kéményekben keletkező lerakódások miatt. Magánszemély lakóháza esetén ez az évenkénti ellenőrzés ingyenesen igényelhető a 1818-as telefonszámon, vagy a katasztrófavédelem webes felületen.

A fűtési rendszerek – amennyiben nyílt égésterűek (a lakótér levegőjét használják az égéshez) – nem megfelelő karbantartottság esetén szén-monoxid mérgezés (kandallók, kályhák esetében füstmérgezés) kockázatát is hordozzák, ezért az időszakos ellenőrzés mellett teljes biztonságot szén-monoxid érzékelő, füstérzékelő beszerzésével érhetünk el.

Az adventi időszakban országszerte megszaporodnak a nyílt láng használatával összefüggő tűzesetek, ezért fontos, hogy ha gyertyát gyújtunk, azt megfelelő óvintézkedések megtétele mellett tegyük. A gyertya alá helyezzünk tűzálló alátétet és a környezetéből távolítsunk el minden éghető anyagot. A felügyelet nélkül hagyott láng még így is okozhat tüzet, így abban az esetben, ha elhagyjuk helyiséget, bizonyosodjunk meg róla, hogy eloltottuk azt. A zárt térben történő dohányzás szintén komoly veszélyforrás lehet. Az ágyban, kanapén nem ajánlatos rágyújtani, a cigarettából kihulló parázs könnyen tűzesetet eredményezhet.

Kiemelik, ha minden elővigyázatosságunk ellenére lángra kap valami a lakásban, azonnal tárcsázzák a 112-es központi segélyhívó vonalat és kérjenek segítséget. Amennyiben a tüzet méreténél fogva, testi épségünk veszélyeztetése nélkül el tudjuk oltani, kezdjük meg az oltást. Arra kérnek mindenkit, hogy tegyünk meg mindent, hogy az ünnepeket mi és családunk is a lehető legnagyobb biztonságban tölthessük.

Ezek is érdekelhetik