vége a zárnak

2021.04.22. 21:33

Hatástalanították a Komáromban talált 100 kilós világháborús bombát

Visszaengedték otthonaikba a kiürített házak lakóit, miután a tűzszerészek megsemmisítették a bomba fenékgyújtószerkezetét, és átvizsgálták a területet.

Kemma.hu

A Laktanya közben volt a bomba, a helyszínt rendőrök biztosították

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Mint arról korábban beszámoltunk, világháborús légibombát találtak Komáromban este hat óra környékén, emiatt ki kellett üríteni több családi házat. A rendőrök le is zárták az érintett utca egyik szakaszát, mert a robbanótest gyújtószerkezete élesített volt, ezért a helyszínen kell hatástalanítani.

A helyszínen a művelet befejezése előtt, 19 óra körül jártunk kint, és egy háromtagú családdal beszélgettünk, akik elmondták: a legtöbben autóval távoztak a rendőrség felszólítására. Ők arra számítottak, hamarabb lezajlik a hatástalanítás folyamata, így sétára indultak kutyájukkal.

Gajdos Milán, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-nek elmondta, hogy egy szovjet robbanószerkezetet találtak a helyszínen, a tűzszerészek eltávolították a bomba fenékgyújtószerkezetét és azt a helyszínen megsemmisítették. A bombatestet a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállítják, ahol később semmisítik meg.

A terület műszeres átvizsgálása során találtak még tizenhárom német gyártmányú 7,5 centiméteres páncéltörő gránátot, öt, szintén német gyártmányú 7,5 centiméteres repeszgránátot és tizenkét 7,5 centiméteres tüzérségi hüvelyt. Ezek mind szállítható állapotúak, így ezeket is a honvédség központi gyűjtőhelyére viszik.

A tűzszerészi munkálatok idejére 11 ingatlant a lakóknak el kellett hagyniuk, mostanra a rendőrség a területzárást feloldotta, így mind a 22-en visszatérhettek otthonaikba – közölte a honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje.

A Városmajor utcában volt a bomba, a helyszínt rendőrök biztosították (Fotó: Körtvélyfáy Dina / 24 Óra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában