Időjárás

2023.12.07. 07:06

Több mint 10 friss centi hó: két utat lezártak Komárom-Esztergomban

A Mikulás meghozta a havat Komárom-Esztergom vármegyébe is. December 6-a délután óta rendületlenül esik a hó szűkebb hazánk nagy részén.

Kemma.hu

A mellékutak állapota KomáromEsztergom vármegye középső részében havas, a többi területen latyakos. Képünk csütörtökön kora reggel készült Tatán

Forrás: Kemma.hu

Az Országos Meteorológiai Szolgálat, ahogy írtuk, citromsárga figyelmeztetést adott ki Komárom-Esztergom vármegyére, két okból is: gyenge hófúvás miatt, mert a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet. Valamint havazás miatt, mert  12 óra alatt 5 centimétert meghaladó friss hó hullhat. Az ország nagy részén egyébként hasonló okok miatt szintén érvényben vannak elsőfokú figyelmeztetések. 

Az Útinformhoz december 7-én hajnal ötig leadott jelentések alapján a Dunántúl keleti felén, a Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon szerda délután óta folyamatosan esik a hó, havaseső, a legkeletibb megyékben az eső. Komárom-Esztergom vármegyében, Veszprém, Kápolnásnyék, Balassagyarmat, Kiskőrös, Baja, Vác és Monor térségében az éjszaka lehullott friss hó vastagsága meghaladta a 10 centit. Fejér és Tolna vármegyében, valamint Bács-Kiskun vármegye északi felében, illetve a Mátra és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye északi részein közel 5 centi friss hó hullott.

Komárom-Esztergom vármegyében kisebb hóátfúvások miatt két alsóbbrendű út nem járható: a Kömlőd és Tata, valamint a Tardos és Bikolpuszta (Süttő) közötti útszakaszt lezárták.

A gyorsforgalmi utak burkolata sónedves, de az M0-s Dunakeszi és Szigetszentmiklósi, az M1-es Bicskei, az M7-es Martonvásári, illetve az M6-os autópálya Fejér és Tolna vármegyei szakasza helyenként latyakos, az M3-as Gödöllő térségében hókásás. A fő és mellékutak burkolata Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna, Nógrád és Heves vármegyékben, továbbá Kaposvár, Szentendre, Vác, Putnok Tiszafüred és Kisújszállás környékén havas. Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád-Csanád vármegyében, Győr és Szántód térségében vizes, az ország többi részén sónedves.
Az ország túlnyomó részén szélcsend van, néhol gyenge a légmozgás. A hőmérséklet -4 és +1 fok között változik.

A Máv tájékoztatása szerint a Szárliget-Győr személyvonat, ami 6:07-kor indult, 10 perces késéssel halad a pálya állapota miatt. Az 5:44-kor indult Tatabánya-Rajka szerelvény időjárás miatt 11 perces késésben van, a Nyugatiból Esztergomba 5:51-kor indult személyvonat felsővezet-hiba miatt 30 perces késésben van. A Győrből 6:22-kor indult Arrabona Intercity 10 perces késést gyűjtött be az időjárás miatt, így Tatabányára

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!