Időjárás

2023.11.30. 12:27

Riasztás lépett érvénybe megyénkben is az ónos eső miatt!

A figyelmeztetés után kiadta az első fokú riasztást is az Országos Meteorológiai Szolgálat az ónos eső miatt.

Kemma.hu

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kiadta az első fokú riasztást vármegyénk területére a várható ónos eső miatt. Mindemellett Pest vármegyére már másodfokú riasztás van érvényben. 

Az időjárási viszontagságok miatt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerdától csütörtök reggelig országosan közel 5000 tonna útszóró sót és mintegy 300 ezer liter kálcium-klorid oldatot juttatott ki a kezelésébe tartozó utakra, főleg megelőző síkosságmentesítés céljából. Mint írják: az ónos esővel és intenzív havazással érintett területeken a legmagasabb készültségi fokozatban, teljes humán erőforrással és gépi állománnyal az utakon dolgoznak. A folyamatos és ütemezett munkavégzés mellett, ahogy arról korábban már beszámoltak, főleg az ónos esővel érintett területeken időszakosan lehetnek téliesebb útviszonyok. A személyautósoktól azt kérik a szakemberek, hogy hogy csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített, téli gumival felszerelt járművekkel induljanak el, és csak akkor, ha halaszthatatlan dolguk van.

Változások léphetnek életbe az utakon is

A Győr felé tartó, bakonyaljai fuvarosokat és a Dorog térségből az M1-es autópályán Pest felé tartókat is érinti, érintheti. 

A teherautóval, vagyis a 7,5 tonnánál nehezebb gépjárművekkel közlekedőknek fel kell készülnie arra is, hogy egyes hegyvidéki szakaszokon - mint például Veszprém vármegyében a 82-es és 83-as főút, Nógrádban a 2-es főút vagy Pest vármegyében Tinnye környékén – időszakosan megállíthatják őket, hogy a baleseteket elkerüljék és a személyautó forgalmat fenntarthassák. A korábbi évek tapasztalatai alapján vannak olyan térségek, ahol ónos eső vagy intenzív havazás esetén a teherautók nehezebben tudnak közlekedni az emelkedőkön, az esetleges balesetek miatt pedig nagyobb torlódások alakulhatnak ki és ilyenkor a feltorlódott kocsisorokban vesztegelhetnek a közútkezelő munkagépei is.

Arra is felhívják a szakemberek a teherautósofőrök figyelmét, hogy a környező országokban is lehetnek a nap folyamán korlátozások, a ki- vagy akár a belépő oldalon is.

Ezért arra kérik őket, hogy figyeljék a www.utinform.hu oldalt, ahol nemcsak az aktuális út- és látási viszonyokról, hanem az időjárási helyzet miatt bevezetett belföldi és határátkelőkön érvényben lévő korlátozásokról is pontos tájékoztatást kaphatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!