Időjárás

2022.06.04. 07:38

Felhőszakadás és jég: citromsárga figyelmeztetést adtak ki a megyére

A meteorológia a a heves zivatarok és felhőszakadások veszélye miatt adott ki citromsárga figyelmeztetést Komárom-Esztergom megyére.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock

Csapadékkal indul a szombat, de a hőmérséklet ma is elérheti a 30 fokot. A Köpönyeg.hu prognózisa szerint, a nap első felében a Dunántúlon és a középső tájakon, délután már csak északkeleten várható eső, zápor, zivatar. A délnyugati területeken a legkisebb az esély csapadékra, míg északon felhőszakadás is kialakulhat. Az északnyugati szél megerősödik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat ki is adta az elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést Komárom-Esztergom megyére a heves zivatarok és felhőszakadás miatt. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés és jégeső is előfordulhat. Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Forrás: met.hu

A meteorológia előrejelzése szerint, a záporos, zivataros tömbök fokozatosan kelet felé haladnak, a reggeli, délelőtti órák folyamán előbb a Dunától keletre fekvő területekre, majd a Tiszántúlra koncentrálódik a csapadékkal együtt a zivatartevékenység is. A kiterjedtebb csapadékzónák a déli órák környékén hagyhatják el keleti határainkat. Kezdetben a Dunántúl északkeleti, keleti harmadán, a főváros tágabb környezetében, később az Északi-középhegységben, illetve az Alföld északi tájain van esély intenzív zivatarokra is, amelyeket elsősorban felhőszakadás ( 25-30 milliméter) kísérhet, azonban kisebb eséllyel jégeső (1-2 centimétert nem meghaladó), illetve erős vagy viharos széllökések is társulhatnak hozzájuk.

A nagyobb területet is érintő zivatarzónák távozását követően szombat délután a középső és keleti tájakon továbbra is kedvezőek lesznek a feltételek zivatarok kialakulásához, de várhatóan már jóval kisebb számban jöhetnek létre a képződő gomolyfelhőkből. A késő délutáni, esti órákban azonban elsősorban a nyugati megyékben már újra nagyobb valószínűséggel számíthatunk zivatarokra. Ott egy-két hevesebb zivatar is előfordulhat (bár valószínűségük alacsony): ekkor már inkább a nagyobb méretű (akár 2 centimétert elérő, esetleg meghaladó) jég, illetve az átmeneti viharos ( 65-75 kilométer/óra) szél lehetnek az elsődleges veszélyes kísérőjelenségek, de ilyenkor is előfordulhat intenzív csapadéktevékenység (rövid idő alatt > 15-25 milliméter).

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!