időjárás

2021.11.30. 08:39

Fotókon az első dobogókői havazás, de kedden Tatabánya térsége is kaphat

Az előrejelzések szerint kedden Tatabánya környékén is eshet a hó. Dobogókőn már hétfőn megmutatta magát egy kicsit a tél.

Kemma.hu

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

Múlt héten még csak mutatóba hullott egy kis hó szűkebb hazánkban, a Bakonyalján, ezen a héten viszont Dobogókőn már egy kicsivel nagyobb mennyiség esett. Hétfőn reggel volt az első havazás a Visegrádi-hegység legmagasabb pontján, a megyehatáron. A lepelnyi réteg ugyan meg is maradt valamelyest, egyelőre nem érdemes elővenni a szánkókat, ugyanis a következő napokban melegedés kezdődik, így ez a hó rövid időn belül eltűnik.

Ahogy a Köpönyeg írja, egyébként Szentgotthárd környékén mutatta meg magát igazán a tél az első adventi hétvégén, ott hat centiméter hó hullott. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kedden délelőtt napos időre van kilátás általában kevés felhővel, majd a déli óráktól északnyugat felől melegfront érkezik, hatására gyorsan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Délután, este elsősorban az ország északi felében várható csapadék: kezdetben nagyobb területen megvan az esély havazásra, havas esőre, majd egyre inkább az esőnek növekszik az esélye. Tatabánya környékén a prognózisuk szerint hó is eshet délután, míg estefele havas esőre van kilátás.

A nyugati, délnyugati szelet nagy területen kísérik erős lökések, főleg a hegyekben lehetnek akár viharos széllökések is. A legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 7 fok között várható. Késő estére -1 és +5 fok közé hűl le a levegő.

Az Útinform november 30-i, reggeli jelzése szerint a délutáni órákban északnyugatról érkező csapadéktömb miatt elsősorban a Dunántúl északi felében, a főváros és az Északi-középhegység térségében lehetséges havaseső, havazás. A várható hó mennyisége általában 5 centiméter alatt maradhat, a magasabban fekvő területeken viszont ennél nagyobb mennyiségű, tapadó hóréteg is összegyűlhet. Az utak burkolata kedden reggel nedves-felszáradó volt, a hőmérséklet pedig mindenhol fagypont alatti, így érdemes a szokásosnál is óvatosabban vezetni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!