forró a helyzet

2021.07.14. 10:14

Tovább tombol a kánikula: ismét másodfokú hőségriasztást adtak ki

Akár 40 fok is lehet a napokban, emiatt az országos tisztifőorvos másodfokú hőségriasztást adott ki az ország egész területére.

Kemma.hu

Hőség volt az esztergomi belvárosban

A köpönyeg.hu előrejelzései szerint tovább folytatódik a kánikula, a rekkenő forróságba zivatarok hozhatnak némi enyhülést.

Mint írják, szerdán nyugat felől megnövekszik a gomolyfelhőzet, és elszórtan (főleg északon) alakul ki zápor, zivatar. Napközben a délnyugati, estétől az északnyugati szél erősödik meg. Zivatarok környezetében viharos széllökések lehetnek. 32 és 40°C között alakul a hőmérséklet. Délen lehet a legnagyobb a forróság.

Csütörtökön is sok napsütésre számíthatunk, de keleten – elsősorban a nap első felében – még előfordulnak zivatarok. Némiképp csökken a hőmérséklet, 30-36 fok között alakul. Az északkeletire forduló szél néha megélénkül.

A forróság miatt Müller Cecília országos tisztifőorvos kedd éjféltől csütörtök éjfélig ismét másodfokú hőségriasztást adott ki az ország egészére. A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kéri az embereket, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását – hangsúlyozzák a megyei katasztrófavédelem oldalán.

Hozzáteszik, hogy nem szabad megfeledkezni a bőr védelméről sem, 11 és 15 óra között lehetőség szerint árnyékba kell húzódni. A szabadtéren dolgozók illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. Ne hagyják a gyermekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban. Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.

Frissítő hétvége

Pénteken és szombaton többször erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és többfelé fordul elő akár ismétlődő zápor, zivatar. Az északi szél élénk, néhol erős lesz. 27-32 fok körüli értékeket mérhetünk délutánonként. Vasárnap marad az erőteljes gomolyfelhő-képződés és szórványosan további záporra, zivatarra van kilátás. 29-30°C körül valószínű a hőmérséklet csúcsértéke.

A nagy meleg miatt a Volánbusz és a MÁV is ásványvizet oszt utasainak több állomáson is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!