időjárás

2020.08.21. 14:47

Heves zivatarok mossák el a kánikulát: figyelmeztetést adott ki a meteorológia

A strandidőt egy térségünkbe érkező hidegfront szakítja mag vasárnap, amely miatt a meteorológia elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki a megyére.

Kemma.hu

Tatabánya

Fotó: Kiss Zsolt

Az időjárás kedvezően alakult a hosszú hétvége első felében. Az államalapítás ünnepe igazi strandidőt hozott és a péntekre sem lehet panaszunk, hiszen közel 30 fokot mutat a hőmérő, valamint az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint veszélyes időjárási jelenség nem várható térségünkben.

A meteorológia szombatra sem adott ki figyelmeztetést és riasztást veszélyes időjárási jelenségek miatt. Azonban a vasárnap már nem kecsegtet ilyen kedvező időjárással. Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra az ország teljes területére, így Komárom-Esztergom megyére elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki zivatarok miatt. Az elsődleges veszélyt a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat.

Fotó: met.hu

Szombat estére egy hidegfront közelíti meg a nyugati határt: megnövekszik a felhőzet és záporok, zivatarok sodródhatnak be Ausztria felől. Köztük heves zivatarok is lehetnek, melyeket felhőszakadás, jégeső, és viharos széllökések kísérhetnek.

A front vasárnap egyre keletebbre helyeződik: reggelig főként a Dunántúlon kell elszórtan esőre, záporokra, zivatarokra készülni, délután pedig a középső és keleti országrészben kell több helyen csapadékra számítani. A zivatarokat felhőszakadás, viharos szél kísérheti, az erősebb cellákból pedig jégeső is hullhat. A front hátoldalán fekvő Dunántúlon feltámad az északnyugati szél, a gomolyfelhős idő mellett csak néhol lehet egy-egy futó zápor. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14 és 20, a csúcshőmérséklet 25 és 32 fok között alakul, délkeleten valószínű a legmelegebb idő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!