villámárvíz és jég

2019.06.23. 11:00

Olvasói fotókon a hétvégi tatai és nyergesi vihar eredményei

Olvasóink is megörökítették a nyári zivataros időszak hozadékait. Az esős idő folytatódik a következő napokban is.

Kemma.hu

Nyergesújfalun jég esett Fotó: Kern András

Fotó: Kern András

Újabb villámárvizekkel és jégesővel tarkított vihar csapott le térségünkre június 22-én szombaton. Tatán és Tatabányán úszott a város, Nyergesújfalun pedig diónyi nagyságú jég is esett. Esztergomban is leszakadt az ég, bár kisebb mértékben. Az előrejelzések szerint folytatódik a nyári zivatatos időszak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közleménye szerint június 23-án vasárnap ismét szórványosan (egy adott pontban 30-40 százalékos valószínűséggel) várhatóak zivatarok, amelyek szinte bármely napszakban megjelenhetnek, és több hullámban követhetik egymást délről észak felé vonulva. Az esőre valamivel nagyobb számban délután kell számítani. Legjellemzőbb kísérőjelenségük a felhőszakadás (rövid idő alatt 30-50 milliméter) lesz, de néhol átmeneti, 50-65 kilométer per órás viharos szél is előfordulhat. Az éjjel összességében csökkenni fog a csapadékhajlam,de megszűnni nem fog. Legnagyobb eséllyel a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön lehetnek zivatarok.

Hétfőn délelőtt még többfelé, majd a nap előrehaladtával egyre inkább a déli, illetve délkeleti megyékben fordulhat elő zivatar. Kialakulásukat elsősorban felhőszakadás (rövid idő alatt 30-50 mm), néhol átmeneti viharos szél (60-80 km/h) kíséri.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!