időjárás

2019.03.11. 07:22

Nagy szélre figyelmeztet a meteorológia

A másodfokú riasztásokat visszavonták, de az elsőfokú riasztások továbbra is érvényben vannak, többek között Komárom-Esztergom megye nagy részén is.

Kemma.hu

Budapest, 2014. május 15. Egy járókelõ esernyõvel az erõs szélben Budapesten, a Flórián tér közelében 2014. május 14-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

A meteorológiai szolgálat elsőfokú riasztást adott ki az erős szél miatt a tatai, oroszlányi, tatabányai és esztergomi járásra, valamint a Tapolca–Edelény vonalon az ország északi részére.

Az előrejelzésük szerint a nyugati, északnyugati szél délelőttig mindenütt veszít erejéből, de a nap folyamán még továbbra is számíthatunk erős, viharos közeli széllökésekre (50-65 km/h). Ennél erősebb széllökések (65-75 km/h) főként a nap első felében a magasabban fekvő helyeken, illetve délután – elsősorban az Észak-Dunántúlon – záporok környezetében várhatóak. Hétfőn délután az ország északnyugati felén a záporokhoz (jégdara záporokhoz) viharos néhol zivatar társulhat.

Nem alaptalan a figyelmeztetés: vasárnapról hétfőre virradó éjszaka a Dunakanyar menti vasútvonalakon több helyen is fák dőltek a sínekre, illetve a felsővezetékekre került faágak okoznak gondot a vonatközlekedésben hétfőn reggel.

A Mávinform tájékoztatása szerint Vác és Balassagyarmat között hajnalra eltávolították a kidőlt fákat Nagyoroszi-Drégelypalánk között. Ennek eredményeként a Vác-Balassagyarmat vonalon nem lehet gond a vonatközlekedésben. A Rákosrendező-Fót-Vácrátót közötti szakaszon szünetel a vonatközlekedés, nincs áram a felsővezetékben, több helyen a felsővezetékre lógó ágak okoznak zárlatot.

A Budapest-Vác-Szob vonalon Vác és Göd között csak az egyik vágányon lehetséges a vonatközlekedés, mert kidőlt fát távolítanak el. Az elővárosi vonatok közlekedésében emiatt jelentős korlátozások és hosszabb menetidők várhatók, több vonat kimarad a menetrendből hétfőn reggel. A Budapest-Veresegyház-Vác vonalon reggel fél hétre újraindult a vonatközlekedés, de a délelőtti órákban még hosszabb menetidőkkel kell számolni.

A MÁV térképes vonatinfója szerint a Budapest-Győr vonalon nincs fennakadás a vonatközlekedésben, a Budapest-Szob között háromnegyed hatkor indult vonat viszont 19 perces késéssel halad célja felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!