szentmise

2018.01.02. 09:29

Erdő Péter: Ez a titok áll a mai ünnep középpontjában

Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek mutatott be hétfőn újévi szentmisét az esztergomi bazilikában. A liturgia szerint az egyház a karácsony nyolcadik napján, vagyis a polgári év kezdetén Szűz Mária istenanyaságát ünnepli.

N. Zs.

Erdő Péter bíboros szentbeszédében azt mondta: a mélyen gondolkodó ember előtt felvillan a személyes Isten lehetőségének gondolata is. Mindez azonban lenyűgözően hatalmas valóság. Túl van emberi fogalmainkon, és módszert sem igen tudunk kitalálni, amellyel pontosabban megismerhetnénk. Kifejtette: Jézus Krisztus személyében emberré lett, megtestesült a második isteni személy. Így ő mondja ki számunkra Isten üzenetét, ő maga az üzenet.

Erdő Péter úgy fogalmazott: Mária valódi édesanyja Jézusnak. Ezt – tekintettel az élet továbbadásának mai lehetőségeire – külön is érdemes hangsúlyoznunk. Jézus pedig emberi létének első pillanatától kezdve valóságos Isten. Nemcsak később lett Isten fiává, mintegy örökbefogadás által, hanem emberi természetét is az isteni személy hordozza a kezdet kezdetétől. Ezért valljuk Szűz Máriát Isten anyjának, ez a titok áll a mai ünnep középpontjában – fejtette ki gondolatait a bíboros.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!