Tata

2018.01.25. 12:58

Élménypark épülhet a Kristály helyére

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében, összességében mintegy kétmilliárd forintnyi támogatást kap Tata. De emellett a járás többi településéről sem feledkeztek meg a döntéshozók.

Petrik József

A TOP második, nagy pályázati csomagjának elbírálása is sikeresnek nevezhető a város és a járás települései szempontjából. Míg az úgynevezett első körben 1,3 milliárdot nyert fejlesztésekre Tata, addig a második körben további 700 millióval egészülnek ki a pályázati források. Egyebek mellett erről számolt be Bencsik János, a Tatai-medence országgyűlési képviselője, illetve Borsó Tibor, a megyei közgyűlés alelnöke a hétfői tatai tájékoztatón.

– A helyi fejlesztések fókuszában a turisztikai és idegenforgalmi attrakciók kerültek – emelte ki Bencsik János. – Ám ezek olyan jellegű beruházások lesznek, amelyek előnyeit nem csak az idelátogatók, hanem a helybeliek is élvezhetik.

Az egykor népszerű Kristály-fürdő medencéje évek óta lepusztult állapotban van. Talán most új szerepet kaphat
Fotós: Mazán

Az országgyűlési képviselő említést tett az Angolkert rehabilitációjának III. ütemében megvalósuló fejlesztésekről is. Ebbe tartozik bele a Jenő-malom helyreállítása, valamint a Kristály-fürdő interaktív élménypark jellegű átalakítása is. Erre mintegy 340 millió forint pályázati pénz fordítható. Szintén jelentős összeg, mintegy 250 millió forint költhető az Agostyánig „elnyúló” új kerékpárútra is, amely a Haranglábtól az említett városrészig húzódik majd. Emellett további két tatai óvodánál is megvalósulhatnak az épületenergetikai beavatkozások. A Szivárvány és a kertvárosi óvodánál.

– A Tájban élő ember elnevezésű projekt során a Neszmélyi borvidék úgynevezett törzsterületén fejlesztik a borutat – fogalmazott Bencsik János. – Ezen túl pedig Baj vízgazdálkodási rendszere is megújul, mivel csaknem 100 millió forint pályázati forrás jut a csapadékvízelvezető rendszer korszerűsítésére, kiépítésére.

További ötszázmillió forint

Tata konzorcium keretében pályázatot nyújtott be a Humán szolgáltatások fejlesztése Magyary Zoltán mintajárásában elnevezéssel. Michl József polgármester kiemelte, hogy a hároméves projekt március elsején kezdődik. A konzorcium vezetője Tata. A tagjai: Vértestolna, Tardos, Szomód, Naszály, Kocs, Dunaszentmiklós és Baj. A partnerönkormányzatok saját programmal és eszközbeszerzéssel vesznek részt a programban. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tavaly decemberi döntése értelmében kis híján 500 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak a konzorcium részesei. A kistérségi többcélú társulási tanács két települése, Dunaalmás és Neszmély a Komárom vezette konzorciumhoz csatlakozott.

Borsó Tibor azt hangsúlyozta, hogy a TOP a mintegy két és fél éves előkészítő szakaszából most már a megvalósítás szakaszába lépett. Szűkebb hazánk eredetileg 25,9 milliárd forintnyi forrást biztosított az operatív program, de ezt még egy tíz százalékkal sikerült „megfejelni”.

– A megyei önkormányzat számára, a sikeres pályázatokon túl az is öröm, hogy a TOP-forrásokból a legnagyobb településektől a legkisebb falvakig szinte mindenki kapott pénzt – jegyezte meg az alelnök. – Jutott az önkormányzatoknak és a pályázó civil szervezeteknek is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!