nagy eredmények

2018.01.21. 08:18

Így fejlődik egy kis falu a Gerecse ölelésében

A helyi fejlesztések szempontjából sikeres évet tudhat maga mögött Tardos község. Ez persze összefügg a nyertes pályázatok eredményekét odaítélt támogatásokkal is. A források felhasználása is jól halad, de a beruházások fele így is áthúzódik erre az esztendőre.

Petrik József

Csabán Béla polgármester tavaly óta bátran támaszkodhat a híd korlátjára, mivel a pilléreket már felújították

Fotó: Hagymási

A Gerecse hegység közepén megbúvó települést ottjártunkkor még hó lepte. Ennek ellenére a múlt évi „építkezések” végeredménye lépten-nyomon tetten érhető. A Bikol-patak felett átívelő ódon kis híd pillérei teljesen megújultak. Mellette, a faluközponttól a polgármesteri hivatalig a csapadékvíz-elvezető árkot is újraburkolták...

Így jutunk el a községházára, Csabán Bélához, a több mint 1600 lelket számláló falu polgármesteréhez. Vele beszélgetünk, egyebek mellett azokról a változásokról, amelyek élhetőbbé teszik a megyebelei Kocshoz hasonlóan 800 éves települést. De, hogy abszolút pontosak legyünk, a falu első írásos említése nyúlik vissza 1217-re...

Csabán Béla polgármester tavaly óta bátran támaszkodhat a híd korlátjára, mivel a pilléreket már felújították
Fotós: Hagymási

– Jelentős fejlesztések kezdődtek tavaly nálunk, elsősorban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) „fellelhető” forrásoknak köszönhetően – emelte ki a közösség első embere. – De kaptunk a megyétől és a Belügyminisztériumtól (BM) is támogatást terveink, elképzeléseink megvalósításához. Jó érzés, hogy sok pályázatunk lett sikeres, így a beruházásaink fele még erre az évre is áthúzódik. Ezért talán nem túlzó az a feltételezés, hogy 2018 sem lesz rossz évünk.

Tardos korábban már részesült az adósságkonszolidációban nem szereplő önkormányzatoknak nyújtott állami támogatásból. Tavaly újabb húszmilliót kapott a község.

Ebből a pénzből kijavították a Márvány utca teljes burkolatát, miközben padkát is kialakítottak.

– A Hétszínvirág óvoda és a közösségi ház előtti teljes térkövezéssel új parkolót hoztunk létre – fogalmazott Csabán Béla. – TOP-os forrásból tettük rendbe a temetőnk egyik belső útját. A másik karbantartását az idén tervezzük, ám ezt már önerőből oldjuk meg. A központi vis ma­ior alapból is nyertünk forintokat, amelynek köszönhetően vízelvezető árkokat újítottunk fel, és ahogy jöttek befelé, láthatták, hogy a kis hidat szintén megerősítettük...

A múlt év őszén, a helyi művelődési ház udvarán, a Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Program keretében egy korszerűen felszerelt családias jellegű szabadidőparkot létesítettek. A Belügyminisztérium segítségével, a Nemzeti Sportközpontok szakmai támogatásával így több mint 6,7 millió forintot fordíthattak ennek a közkedvelt közösségi térnek a  kialakítására. Az óvodában 2017-ben ablakokat cseréltek.

Ennek megvalósításában dr. Völner Pál, a választókörzet országgyűlési képviselője és a megyei közgyűlés vezetése nyújtott hathatós segítséget

– Az idén folytatódik a településen található csapadékvíz-elvezető árkok felújítása – hangsúlyozta a polgármester. – A lajstromunkban a Béke utca és a Bányahegyi utca található. Ezen túl áldozunk a patakmeder karbantartására is, valamint az említett utcák aszfaltozására is fordítunk több mint tíz milliót, ami kormánytámogatás.

Az iskola állapotát, annak ellenére, hogy nem tartozik az önkormányzat fenntartásába, szívügyének tekinti a képviselő-testület. Ezért a település vezetése sikerrel pályázott a Fekete Lajos Általános Iskola teljes hőszigetelésére is. Fekete Lajos tudósról még az itt élők közül is talán csak kevesen tudják, hogy a falu szülöttje. Az iskola modernizálására 2018-ban több mint 61 milliót költhet Tardos.

Miközben az esővíz-elvezetők karbantartása is folytatódik, az idén erre 40 millió forint jut.

– El kell ismerni, az elmúlt évtizedekben soha nem jutott ennyi fejlesztési pénzhez a falu, mint az elmúlt négy esztendőben –összegezett Csabán Béla. – Ennek jótékony hatása már a település képén is sok helyen megmutatkozik. Jó ütemben fejlődünk. Reméljük ez töretlen marad, mert még jó néhány álmot dédelgetünk. Még sok jó elképzelésünk van a községünk előrelépésének érdekében.

Ebben az esztendőben a TOP keretében csaknem 36 millió forintot fordíthat a település a ’80-as években épült háziorvosi rendelőjének teljes átalakítására, illetve modern gyógyászati eszközök beszerzésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!