fejlődő technika

2018.01.12. 13:41

Januártól már az új elméleti vizsgán kell átmennie, ha jogsit szeretne

A kedvező tapasztalatok alapján januártól újabb mozgóképes kérdések jelennek meg a járművezetői elméleti vizsgákon. A lapunk által megkérdezett autósiskola vezetője előremutatónak tartja a változást.

Várvizi Tamás

- Ötvenöt kérdést kap a vizsgázó, ebből kettő mozgóképes - mondta el Szurdoki Gábor autósiskola vezetó, oktató

Fotó: Dallos István

Azok, akik már évek, évtizedek óta rendelkeznek vezetői engedéllyel, bizonyára emlékeznek még, hogyan zajlott a KRESZ-vizsgájuk: kezdetben lapon, majd számítógép beiktatásával különböző képes közlekedési szituációkat kellett elemezniük, majd több válaszlehetőség közül választhattak.

A technika azonban (itt is) változik: 2016 májusában jogosítványkategóriánként két-két kérdésben jelentek meg a mozgóképes vizsgakérdések, a vizsgázó így nemcsak egy adott időpillanatban fennálló forgalmi helyzetet lát és értékel, hanem annak közelmúltbeli történéseit is figyelembe véve képesnek kell lennie több, egymást követő információ feldolgozására is.

– Ötvenöt kérdést kap a vizsgázó, ebből kettő mozgóképes – mondta el Szurdoki Gábor autósiskola vezetó, oktató
Fotós: Dallos István

A mintegy 10 másodperces animáció akár többszöri megtekintésére, a válaszlehetőségek feldolgozására ugyanúgy egy perc áll rendelkezésre, mint a szöveges vagy állóképes feladatoknál. A mozgóképes kérdéseknél az átlagos válaszidő ennek megfelelően valamelyest hosszabb, de nagyobb százalékban adnak rá helyes választ a vizsgázók. A technológia a jövőben várhatóan egyre növekvő mértékben alakítja majd a vizsgáztatás menetét.

A lapunk által megkérdezett tatabányai autósiskola vezetője és oktatója szerint előremutatóak a változások.

– Ötvenöt kérdést kap a vizsgázó, ebből kettő mozgóképes, van, amelyik elsőbbségadással, más elhaladással kapcsolatos. Lényegesen egyszerűbb válaszolni ezekre, mint a pusztán szövegesekre, mivel életszerűbbek – fogalmazott lapunknak Szurdoki Gábor. A csaknem három évtizede oktató iskolavezetőtől megtudtuk: a KRESZ-vizsgán a fő probléma, hogy a tanulók közül többen egyszerűen nem tudják értelmezni a vizsgakérdések egy részét, ezért is üdvözlendő a mozgóképek növekvő szerepe.

Támogatás a jogosítványhoz

Mint ismert, a kormány július elsejétől megtéríti a KRESZ-tanfolyam és -vizsga díját a 20 évesnél fiatalabbaknak. A visszatérítés 25 ezer forintos értékhatárig jár, és akkor is igényelhető, ha valaki a KRESZ-vizsga után nem megy rögtön a gyakorlati oktatásra. A B kategóriás jogosítványhoz szükséges KRESZ-tanfolyam díja általában 15–25 ezer forint, a vizsga díja pedig 4600 forint, így a visszafizetés fedezheti ezeket a költségeket. Az utólagos visszatérítést elektronikusan is lehet majd igényelni, az ezzel kapcsolatos teendőket a Magyar Államkincstár intézi majd, további információkat pedig az Új Nemzedék Központ közösségi tereiben lehet kérni.

A KRESZ-vizsga mellett persze a gyakorlati megmérettetést is abszolválniuk kell a jogosítványra vágyóknak, ám sok esetben ez sem egyszerű. Mint Szurdoki Gábor elmondta: a rutinpályás vizsga a B kategória esetében már megszűnt, a forgalmi vizsga ugyanakkor természetesen érvényben van.

– A városról, illetve a megyéről elmondható, hogy a tanulók mintegy 55–60 százalékának sikerül elsőre a forgalmi vizsga. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a jelöltek nem mindig fogadják meg az oktatók tanácsait, emellett átveszik az autóstársadalomra jellemző türelmetlenséget, ingerültséget – magyarázta az iskolavezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!